Οι κάτοικοι της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου δεν κατάφεραν να κοιμηθούν το βράδυ της Τρίτης μετά από ισχυρό σεισμό 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κάσου, προκαλώντας αναστάτωση στα γύρω νησιά.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού βρέθηκε 35 χιλιομέτρων νότια της Κάσου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 62,1 χιλιόμετρα. Ακολούθησε μετασεισμός 3,4 Ρίχτερ λίγο αργότερα.
Κατά την περιγραφή των κατοίκων, η σεισμική δόνηση προκάλεσε τρία έντονα «κύματα» που διαρκούσαν τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. Πολλοί ξύπνησαν τρομαγμένοι, όπως αναφέρουν τοπικές ιστοσελίδες, και ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αίσθηση του σεισμού στην Κρήτη φαίνεται να ήταν ισχυρή.
Προληπτικό Μήνυμα 112
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές. Παρ’ όλα αυτά, η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε το σύστημα προειδοποίησης μέσω του αριθμού 112.
Στις 02:30 π.μ., εστάλη μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Κάσου και των γύρω περιοχών, προειδοποιώντας για πιθανό κίνδυνο τσουνάμι και δίνοντας οδηγίες για άμεση απομάκρυνση από τις ακτές.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 6.1 Ρίχτερ, με το επίκεντρο 164 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου και 38 χλμ. νότια της Καρπάθου, ενώ το βάθος υπολογίζεται στα 71 χλμ.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Σεισμός 5.9 Ρίχτερ σημειώθηκε 48 χλμ. ΝΝΑ της Κάσου. Υπάρχει κίνδυνος για πιθανό τσουνάμι στην περιοχή σας.
‼️ Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές.
‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Τοπικών Αρχών @pyrosvestiki, @hellenicpolice.
— 112 Greece (@112Greece) May 13, 2025
Λέκκας για τον σεισμό 6 Ρίχτερ: Έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε στην ΕΡΤ:
«Το κύριο χαρακτηριστικό της δόνησης είναι το εστιακό βάθος των 60 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε μειωμένη στην Κάσο και στην Καρπάθο, με αποτέλεσμα οι πρώτες περιγραφές από κατοίκους να μην αναφέρουν σοβαρές επιπτώσεις.»
Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι στους σεισμούς αυτού του βάθους συνήθως δεν παρατηρείται προσεισμική ή μετασεισμική ακολουθία, υπογραμμίζοντας πως η δόνηση προήλθε από την πρόσκρουση των ευρωπαϊκού και αφρικανικού τεκτονικού φλοιού, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση με σεισμούς σε Σαντορίνη ή Τουρκία.