Η σορός μιας βραβευμένης Ουκρανής δημοσιογράφου, που απήχθη και δολοφονήθηκε από Ρώσους, επέστρεψε στην Ουκρανία. Σύμφωνα με έρευνα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, τα μάτια και ο εγκέφαλός της λείπουν πιθανότατα για να αποκρυφθούν τα βασανιστήρια που υπέστη.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Forbidden Stories (Απαγορευμένες Ιστορίες), που καταγράφει τη δουλειά δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν απειλές, φυλάκιση ή έχουν πέσει θύματα δολοφονίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο εγκέφαλος, τα μάτια και ο λάρυγγας της Βικτόρια Ρόσκινα είχαν αφαιρεθεί πριν η σορός της επιστραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Η δημοσιογράφος είχε εξαφανιστεί 2,5 χρόνια πριν σε κατεχόμενα από τους Ρώσους ουκρανικά εδάφη.
Κατά την παράδοση της σορού στην Ουκρανία, αυτή χαρακτηρίστηκε ως «αγνώστου ταυτότητας άνδρας». Από μια ρωσική σήμανση πάνω στη σορό, φαίνεται ότι η επίσημη αιτία θανάτου για τους Ρώσους ήταν η ολική αρτηριακή βλάβη στην καρδιά.

Η σορός της 27χρονης δημοσιογράφου ήταν σημαντικά μικρότερη και ελαφρύτερη από τις άλλες σορούς που παραδόθηκαν στον τοπικό authorities. Η έκθεση της Forbidden Stories αναφέρει ότι αυτό έγινε πιθανόν για να αποκρυφθούν τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της από τους Ρώσους.
Η σορός φέρει αναγνωρίσιμα σημάδια βασανιστηρίων, όπως εκδορές, αιμορραγίες, σπασμένα πλευρά και σημάδια που πιθανώς προήλθαν από ηλεκτροσόκ, δήλωσε στην Pravda ο Γιούρι Μπελούσοφ, επικεφαλής του Τμήματος Εγκλημάτων Πολέμου της ουκρανικής Γενικής Εισαγγελίας.
Ακόμα, ένας μώλωπας στο λαιμό της μπορεί να υποδεικνύει στραγγαλισμό, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Λόγω της μουμιοποιημένης κατάστασης του σώματος, δεν έχει καθοριστεί η επίσημη αιτία θανάτου. Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας έχει προγραμματίσει αναγκαίες εξετάσεις, ενώ και ο πατέρας της 27χρονης ζήτησε περαιτέρω αναλύσεις στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από το Hromadske.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε τη σύλληψη της δημοσιογράφου τον Μάιο του 2024, εννέα μήνες μετά την εξαφάνισή της. Μεταφέρθηκε σε σκληρή σωφρονιστική αποικία στο Μπέρντιανσκ, γνωστή για τις σφοδρές συνθήκες της. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία των Μέσων Ενημέρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ακολούθησε μεταφορά σε προδικαστική κράτηση στο Τάγκανρογκ, μέσα στη Ρωσία, και πέθανε κατά τη μεταφορά της στη Μόσχα.
Η δημοσιογράφος είχε ασχοληθεί με ρεπορτάζ για πολλά ουκρανικά ΜΜΕ και εργαζόταν για το Radio Free Europe. Είχε προηγουμένως αιχμαλωτιστεί από Ρώσους τον Μάρτιο του 2022, κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, και κατάφερε να αποδράσει μετά από 10 ημέρες, κερδίζοντας το βραβείο θάρρους στη δημοσιογραφία το 2022 από το International Women’s Media Foundation.