Ένας μυστικός ρωσικός δορυφόρος, που οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι σχετίζεται με ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων για την καταπολέμηση εχθρικών δορυφόρων, φαίνεται να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα, ενδέχεται δηλαδή να έχει καταστεί μη λειτουργικός.
Ο δορυφόρος Cosmos 2553, που εκτοξευτήκε από τη Ρωσία λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, παρουσίασε αρκετές ασταθείς περιστροφές κατά το τελευταίο έτος, όπως αναφέρουν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το ραντάρ Doppler της εταιρείας διαστημικής παρακολούθησης LeoLabs, καθώς και στοιχεία της Slingshot Aerospace που κοινοποιήθηκαν στο Reuters.
Αυτός ο δορυφόρος, ο οποίος θεωρείται ότι ενεργεί ως ραντάρ κατασκοπείας, βρέθηκε πέρυσι στο επίκεντρο αμερικανικών ισχυρισμών ότι η Ρωσία αναπτύσσει εδώ και χρόνια ένα πυρηνικό όπλο ικανό να καταστρέψει ολόκληρα δορυφορικά δίκτυα, όπως το εκτενές διαδικτυακό σύστημα Starlink της SpaceX, το οποίο χρησιμοποιείται (και) από τα ουκρανικά στρατεύματα.
Στην απομονωμένη τροχιά
Ο δορυφόρος Cosmos 2553 βρίσκεται σε μια σχετικά απομονωμένη τροχιά περίπου 2.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, τοποθετημένος σε μια «ζώνη κινδύνου» που συνήθως αποφεύγεται από δορυφόρους επικοινωνίας ή παρατήρησης.
Η εταιρεία LeoLabs εντόπισε τους ασυνήθιστους κινήσεις του δορυφόρου τον περασμένο Νοέμβριο, βασισμένη σε μετρήσεις από το παγκόσμιο δίκτυο επίγειων σταθμών της.
Η LeoLabs αναβάθμισε τον Δεκέμβριο την αξιολόγησή της σε «υψηλή βεβαιότητα» ότι ο δορυφόρος είναι σε κατάσταση παρακμής, με βάση πρόσθετα δεδομένα από ραντάρ και εικόνες που λήφθηκαν από άλλη διαστημική εταιρεία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε την κατάσταση.
«Αυτή η παρατήρηση υποδηλώνει ισχυρά ότι ο δορυφόρος δεν λειτουργεί πλέον», εκτιμά και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ένα think tank που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
Ο Cosmos 2553 είναι ένας από τους πολλούς ρωσικούς δορυφόρους στο διάστημα που εγείρουν υποψίες για στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές στοχεύσεις, καθώς και προγράμματα πληροφοριών. Η Μόσχα θεωρεί το δίκτυο Starlink της SpaceX ως νόμιμο στρατιωτικό στόχο, δεδομένου ότι το χρησιμοποιούν τα ουκρανικά στρατεύματα σε συνδυασμό με όπλα στο πεδίο της μάχης.
Η Μόσχα, όπως και η Κίνα και οι ΗΠΑ, έχουν επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές διαστημικές δυνατότητες και δοκιμάζουν μυστικά διάφορες τεχνολογίες με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, προκαλώντας ανησυχίες για τον κίνδυνο ατυχημάτων ή τις συνέπειες σε περίπτωση μελλοντικής διαστημικής σύγκρουσης.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτελεί ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες της Μόσχας για την ανάπτυξη διαστημικών όπλων, σύμφωνα με αμερικανικές αναλύσεις.
Με πληροφορίες από Reuters