Κατηγορίες κατά ευρωπαϊκών κρατών εκτόξευσε το Κρεμλίνο, έπειτα από την υποστήριξη Ευρωπαίων ηγετών στο αμερικανικό σχέδιο για 30ημερη εκεχειρία στην Ουκρανία και τις απειλές σχετικά με τη Ρωσία για επιβολή μαζικών κυρώσεων αν η Μόσχα αρνηθεί να συμφωνήσει.
«Παρατηρούμε πολλές αντιφατικές δηλώσεις από την Ευρώπη. Είναι γενικά επιθετικές, αντί να στοχεύουν στην αποκατάσταση των σχέσεών μας. Αυτό ακριβώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδόθηκε από το πρακτορείο Interfax.
Όπως ανέφερε το πρακτορείο Tass, ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία είναι εξοικειωμένη με τις κυρώσεις και δεν τις φοβάται.
Επιπλέον, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημείωσε ότι «ο Μακρόν, ο Μερτς, ο Στάρμερ και ο Τουσκ υποτίθεται ότι θα συζητούσαν για την ειρήνη στο Κίεβο, όμως αντ’ αυτού εκτοξεύουν απειλές κατά της Ρωσίας».
Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες αν οι ηγέτες πιστεύουν πράγματι ότι είναι «έξυπνο» να προσφέρουν στη Ρωσία την επιλογή μεταξύ «μιας εκεχειρίας για αναπαυτικό σκοπό» ή νέων κυρώσεων, καλώντας τους να «καταδικάσουν αυτά τα ειρηνευτικά σχέδια».
Επικοινωνία Ευρωπαίων – Τραμπ
Πιο πριν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι ηγέτες της Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας που επισκέπτονταν το Κίεβο, επικοινώνησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώνοντάς τον για την υποστήριξή τους στην αμερικανική πρόταση για 30ήμερη εκεχειρία.
Σε δήλωσή του στο X, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα ανέφερε ότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι για πλήρη, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα για τουλάχιστον 30 ημέρες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα.
Αρνητική αντίδραση Μερτς στα σχέδια εκλογών στην Ουκρανία
Σημαντική εξέλιξη υπήρξε με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να απορρίπτει την προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε την ευρωπαϊκή απόφαση για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα διερευνήσει ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD από το Κίεβο, ο Μερτς τόνισε την «υψηλή συμφωνία» με τις ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ωστόσο τις διαφωνίες γύρω από την πραγματοποίηση προεδρικών εκλογών. «Το ουκρανικό σύνταγμα απαγορεύει τις εκλογές σε περιόδους πολέμου. Αυτό πρέπει να το σεβαστούμε όλοι. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι ο νόμιμα εκλεγμένος ηγέτης αυτής της χώρας και ο συνομιλητής μας», δήλωσε, αναφερόμενος στην επανειλημμένη απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ για πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία.