Το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) προχωρά σε ρυθμίσεις για τις διαδικασίες υλοποίησης έργων σχετικά με τη λειψυδρία, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες εταιρείες ύδρευσης της χώρας, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Αναφορές υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στην ανακοίνωση των μέτρων που θα ληφθούν για το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Αττική, πιθανότατα μέσα στον μήνα. Ειδικοί και αρμόδιοι φορείς προειδοποιούν ότι η κατάσταση έχει γίνει επείγουσα, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες νερού για το Λεκανοπέδιο καλύπτουν μόνο για δύο χρόνια και τα εκάστοτε επιλεγμένα έργα θα απαιτήσουν χρόνο.
Σχέδιο Νόμου
Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, που φέρει τον τίτλο «Πλαίσιο για την προώθηση της παραγωγής βιομεθανίου, κανόνες για την οργάνωση της αγοράς παραγωγής υδρογόνου και γεωγραφικά περιορισμένα δίκτυα υδρογόνου – μερική ενσωμάτωσης οδηγίας (ΕΕ) 2024/1788 και άλλες διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος», προβλέπεται ότι μια περιοχή μπορεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, αποκτώντας τη σύμφωνη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα έχουν τον ρόλο των αναθετών φορέων για έργα, μελέτες και προμήθειες που σχετίζονται με την κατασκευή ή αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των συνεπειών της λειψυδρίας.
Επιπλέον, οι εν λόγω εταιρείες θα μπορούν να αναθέτουν την ωρίμανση, τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση εκτέλεσης συμβάσεων έργων στη Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μπορούν να προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό με σύμβαση έργου. Οι εταιρείες όμως θα πρέπει να αναρτούν σχετική ανακοίνωση ενδιαφέροντος στη Διαύγεια, με προθεσμία τουλάχιστον δέκα ημερών.
Μεταφορά Νερού από τη Λίμνη Κρεμαστών
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, με επικεφαλής το διευθύνοντα σύμβουλο Χάρη Σαχίνη, προτείνει ότι ένα από τα κύρια σενάρια για την επαρκή τροφοδότηση του Λεκανοπεδίου περιλαμβάνει το έργο προϋπολογισμού 534 εκατ. ευρώ (Α΄ φάση 365 εκατ. και Β΄ φάση 170 εκατ. ευρώ) για τη μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών, που βρίσκεται μεταξύ των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, αρχικά μέσω των παραπόταμων του Αχελώου, Καρπενησιώτη και Κρικελιώτη. Αυτή η λύση προβλέπεται να διασφαλίσει επάρκεια νερού στην Αττική για 50 χρόνια.
Παρά την επείγουσα φύση του προβλήματος της ανομβρίας, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει και εναλλακτικές λύσεις, όπως η μεταφορά νερού με πλοία, καθώς και την πιθανότητα αφαλατώσεων, αν και αυτές απαιτούν υψηλότερο λειτουργικό κόστος.