Το 2024, ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας που επέλεξε σταθερό (μπλε) τιμολόγιο γλίτωσε περίπου 200 ευρώ, συγκριτικά με όσους επέλεξαν το ειδικό (“πράσινο”) ή τα κυμαινόμενα (“κίτρινα”) τιμολόγια.
Αυτό το συμπέρασμα αφορά νοικοκυριά με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα και εξηγεί τη στροφή πολλών καταναλωτών προς τα σταθερά τιμολόγια τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για τη μέση μηνιαία τιμή κιλοβατώρας ανά κατηγορία τιμολογίου, η ετήσια δαπάνη για όσους παρέμειναν στο πράσινο τιμολόγιο (με 300 κιλοβατώρες κατανάλωση) ήταν 545 ευρώ, ενώ οι καταναλωτές με “κίτρινο” τιμολόγιο πλήρωσαν 533 ευρώ.
Αυτοί που επέλεξαν σταθερό τιμολόγιο στα 12 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο του 2024 πλήρωσαν συνολικά 396 ευρώ (τα ποσά περιλαμβάνουν μόνο το κόστος ενέργειας χωρίς επιπλέον χρεώσεις). Όσοι καταναλώνουν περισσότερο έχουν ακόμα μεγαλύτερο όφελος.
Πενταπλασιασμός των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαφορά αυτή έχει οδηγήσει σε πενταπλασιασμό του αριθμού των νοικοκυριών που επέλεξαν σταθερά τιμολόγια το 2024, με τον αριθμό τους να φτάνει τους 800.265 στο τέλος του έτους, από 161.461 τον Ιανουάριο. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.
Η ΡΑΑΕΥ αναφέρει ότι η μετακίνηση από ειδικά σε σταθερά τιμολόγια παρατηρήθηκε κυρίως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όταν οι τιμές των Ειδικών Τιμολογίων αυξήθηκαν και οι πάροχοι προσέφεραν πολλές επιλογές με χαμηλές τιμές για 6 και 12 μήνες. Παρόμοια ήταν η τάση και τον Δεκέμβριο, με αρκετούς καταναλωτές να μετακινούνται στα σταθερά τιμολόγια.
Στην ΕΕ, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, όπως δείχνει η μηνιαία έκθεση HEPI για τις λιανικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία αναφέρει ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης τα σταθερά συμβόλαια έγιναν πιο ακριβά σε σχέση με τα κυμαινόμενα ή σταμάτησαν να προσφέρονται. Ωστόσο, από τον Απρίλιο, η τάση αλλάζει και σε τρεις μεγάλες αγορές (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Κάτω Χώρες), τα σταθερά τιμολόγια έχουν ξαναγίνει φθηνότερα από τα κυμαινόμενα. Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητα των καταναλωτών στην ΕΕ, και ειδικά στις πιο ώριμες αγορές, συνεχίζουν να επιλέγουν συμβόλαια σταθερής τιμής.