Αυτή την εβδομάδα, σε κάποιες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Κίνας καταγράφηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ που υπερέβαιναν τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι αρχές.
Τα τελευταία καλοκαίρια, η Κίνα βιώνει ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων καύσωνα και ξηρασίας, καθώς και σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.
Ως η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στοχεύοντας στην άνθρακα ουδετερότητα μέχρι το 2060.
Μεταξύ των περισσότερο πληγείσων πόλεων από το κύμα ζέστης είναι η Τσεντσόου, μια μητρόπολη 13 εκατομμυρίων κατοίκων στην επαρχία Χενάν, όπου χθες, Δευτέρα, η θερμοκρασία έφτασε τους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Στη Λαντσόου, βόρεια της Τσεντσόου, η θερμοκρασία ανήλθε στους 43,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην επαρχία Χεμπέι, η πόλη Σαχέ κατέγραψε 42,9 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
Αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να μειωθούν έως την Παρασκευή, με πτώση που μπορεί να ξεπεράσει τους 15 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.
Unbelievable heat anomaly unfolding across China — vast regions up to 16°C above normal for this time of year. The climate crisis isn’t future tense — it’s now. Urgent action is needed. 2050 targets are too late. #ClimateCrisis #Heatwave pic.twitter.com/qb6xxWunRB
— Peter Dynes (@PGDynes) May 18, 2025
Η Κίνα έχει ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές της στις ηλιακές και αιολικές ενέργειες για να μειώσει την εξάρτησή της από τον ρυπογόνο άνθρακα.
Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι η χώρα ακόμη καθυστερεί να πετύχει έναν βασικό στόχο του 2030: τη μείωση της έντασης άνθρακα (εκπομπές CO2 σε σχέση με το ΑΕΠ) κατά 65% σε σύγκριση με το 2005.
Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα έχει συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, παρά τη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.
Λόγω των νέων δυνατοτήτων στην αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 1,6% σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τον Λάουρι Μιλιβίρτα, αναλυτή στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) στη Φινλανδία.
Η Κίνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η παραγωγική ικανότητα από αιολική και ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε για πρώτη φορά την παραγωγή από θερμικούς σταθμούς, κυρίως από σταθμούς άνθρακα.
Ωστόσο, ο άνθρακας παραμένει κρίσιμος για την ενεργειακή παραγωγή στη χώρα.
Έτσι, παρά την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών, η Κίνα άρχισε το 2024 την κατασκευή νέων θερμικών σταθμών ισχύος 94,5 γιγαβάτ, και η παραγωγή άνθρακα στη χώρα αυξάνεται συνεχώς, φτάνοντας από 3,9 δισεκατομμύρια τόνους το 2020 στα 4,8 δισεκατομμύρια τόνους το 2024.