Η οικονομική κατάσταση παραμένει σε επαγρύπνηση λόγω των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, καθώς η συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν προκαλεί ανησυχία σε διάφορα υπουργεία.
Οι πιθανές συνέπειες στις τιμές της ενέργειας και, κατ’ επέκταση, στα προϊόντα, η εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ο κίνδυνος επιδείνωσης βασικών οικονομικών δεικτών είναι πραγματικοί, ανάλογα με την πορεία των γεγονότων.
Η αβεβαιότητα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει στρατηγικές για την αντιμετώπιση πιθανών ζητημάτων που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι συνέπειες είναι αβέβαιες. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τις εξελίξεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, ανέφερε στο Ertnews ότι, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα παράσχει στήριξη στους πολίτες, όπως έκανε στην πανδημία.
Αύξηση τιμών πετρελαίου και επιπτώσεις στα καύσιμα
Από την αρχή του πολέμου Ισραήλ-Ιράν, οι διεθνείς αναλυτές έχουν αρχίσει να προβλέπουν την κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου στο ενδεχόμενο κλεισίματος των στενών του Ορμούζ, με κάποιους να εκτιμούν ότι η τιμή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ άλλοι το τοποθετούν στα 90 δολάρια.
Η άνοδος αυτή δεν αφορά μόνο την τιμή του πετρελαίου, αλλά και τις συνέπειες σε καύσιμα και προϊόντα. Οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια έχουν ήδη αυξηθεί, με περαιτέρω ανόδους να αναμένονται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Τον Μάιο, ο πληθωρισμός αναρρίχησε στο 2,5% από 2% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω των αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής και λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου σε ολλανδικό χρηματιστήριο παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακά θωρακισμένη και ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ευμετάβλητη περιοχή».
Σημείωσε ότι η Ελλάδα ανήκει σε ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα και ότι οποιαδήποτε σημαντική παγκόσμια αστάθεια την επηρεάζει.
Ανησυχίες για τουρισμό και επενδύσεις
Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα είναι ο τουρισμός, καθώς η μειωμένη εισροή επισκεπτών από το Ισραήλ και άλλες χώρες θα έχει συνέπειες στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου. Οι επισκέψεις από το Ισραήλ φαίνεται να μειώνονται, με αβέβαιο το συνολικό αντίκτυπο του τουρισμού στη χώρα.
Η παρατεταμένη κρίση ενισχύει την αβεβαιότητα στις εμπορικές ροές, αυξάνοντας το κόστος και προκαλώντας καθυστερήσεις. Ένας κίνδυνος είναι και η μείωση των ελληνικών εξαγωγών, σε συνδυασμό με ελλείψεις πρώτων υλών και αυξημένες τιμές.
Η διεθνής αβεβαιότητα έχει αρνητική επίδραση και στις επενδύσεις, καθώς οι επενδυτές γίνονται προσεκτικοί σε περιόδους κρίσης.