Ένα λάθος στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια επιχείρηση. Σύμφωνα με το Reuters, τέτοιες λανθασμένες καταχωρίσεις είναι πιο συχνές απ’ ότι πιστεύεται, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και την αξιοπιστία του αμερικανικού συστήματος ελέγχου εξαγωγών.
Η Doris Au, επαγγελματίας πωλήτρια κλειδαριών και σιδηρικών στο Χονγκ Κονγκ επί 25 χρόνια, έλαβε τον Ιούνιο επιστολή από την τράπεζά της, DBS Group, που ανακοίνωνε το κλείσιμο του επαγγελματικού της λογαριασμού. Παρά τις λίγες διευκρινίσεις, ο λογαριασμός της πάγωσε, πλήττοντας τις διεθνείς συναλλαγές της.
Η Au ανακάλυψε μέσω διαδικτυακής αναζήτησης ότι μια άλλη εταιρεία με παρόμοιο όνομα είχε προστεθεί στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2023 για την “παροχή υποστήριξης στη στρατιωτική ή/και αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.” Η καταχώριση περιλάμβανε δύο διευθύνσεις, μία εκ των οποίων ανήκε στην Au.
«Δεν είμαστε αυτή η εταιρεία. Είναι καθαρά λάθος», δήλωσε η Au στο Reuters από την αποθήκη της, γεμάτη με κλειδαριές και σιδηρικά.
Η κατάσταση της Au αναδεικνύει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην αύξηση των περιορισμών κατά της Κίνας, προσθέτοντας δεκάδες κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα.
Λάθη στη μαύρη λίστα
Μια ανάλυση του Reuters για σχεδόν 100 κινεζικές και χονγκονγκέζικες εταιρείες που προστέθηκαν στη λίστα των ΗΠΑ το 2023 και το 2024 έδειξε ότι πάνω από το 25% (26 καταχωρίσεις) περιείχαν λάθη, συμπεριλαμβανομένων λανθασμένων ονομάτων και διευθύνσεων.
Για καθεμία από τις καταχωρίσεις, το Reuters επισκέφτηκε τουλάχιστον μία διεύθυνση που προσδιορίστηκε από τις ΗΠΑ, αλλά οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν εκεί ήταν συχνά άσχετες, όπως κομμωτήρια και φροντιστήρια.
Στη Σενζέν, το Reuters βρήκε ερειπωμένα υπολείμματα ενός εργοστασίου που είχε κατεδαφιστεί χρόνια πριν.
Ωστόσο, βρέθηκαν και ενδείξεις για παράνομο εμπόριο από κάποιες από αυτές τις οικονομικές οντότητες, αποδεικνύοντας τη δυσκολία περιορισμού της πρόσβασης σε ευαίσθητη τεχνολογία.

Φαντάσματα και κυρώσεις
Ο κατάλογος αυτές των οντοτήτων, που δημιουργήθηκε το 1997, έχει γίνει κρίσιμο εργαλείο για τις ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού της μεταφοράς τεχνολογίας στη Ρωσία και την Κίνα. Η διαχείριση του γίνεται από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του Υπουργείου Εμπορίου.
Πέντε πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι η αξιολόγηση πιθανών λαθών και η επικαιροποίηση του καταλόγου είναι δύσκολη, κυρίως λόγω της περιορισμένης στελέχωσης. Ο Μάθιου Μπόρμαν, πρώην αξιωματούχος της BIS, δήλωσε ότι πολλές από τις περιλαμβανόμενες οντότητες είναι εικονικές.
«Η πρόκληση είναι ότι μπορούν να μετακινηθούν εύκολα», πρόσθεσε.
Η BIS δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα λάθη της μαύρης λίστας και τις διαδικασίες διόρθωσης.
Η περίπτωση της Au
Η εμπορική επωνυμία της Au, Win Key (China-Hong Kong) Limited, έχει ομοιότητες με αρκετές άλλες που προστέθηκαν στη μαύρη λίστα το 2023.
Τα ρωσικά τελωνειακά στοιχεία δείχνουν ότι μια συγγενική εταιρεία, η Win Key Ltd, έχει στείλει απαγορευμένα αγαθά αξίας 147 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, χωρίς να προέρχονται από την αποθήκη της Au.
Μετά την προσθήκη της διεύθυνσής της στη μαύρη λίστα, οι προμηθευτές της Au και ταχυμεταφορείς έχουν αρνηθεί να στείλουν προϊόντα, με ζημίες που υπολογίζονται σε πάνω από 600.000 δολάρια.
Η διαδικασία υποβολής προσφυγής για την αποδοχή ή τη διόρθωση μιας καταχώρισης της BIS είναι σπάνια και συχνά αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.
Όπως δήλωσε ένας πρώην εμπειρογνώμονας σε θέματα ελέγχου εξαγωγών, «είναι σαν το ξενοδοχείο Καλιφόρνια: μπορείτε να κάνετε check in, αλλά όχι να φύγετε».