Sure! Here’s a rewritten version of the content you provided:
—
Η κλιμακούμενη κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι ίσως το βασικότερο θέμα που απασχόλησε τον Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή της προεδρίας του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας και κατά τις συναντήσεις του στη G7, ο Τραμπ ζητούσε συνεχώς ενημερώσεις από τους συμβούλους του. Είχε περάσει περισσότερες ώρες στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων (Situation Room) από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της θητείας του.
Έτσι, ήταν απροσδόκητο όταν, την Τετάρτη, εμφανίστηκε από τον Νότιο Κήπο όχι για να ενημερωθεί για την κατάσταση, αλλά για να επίβλεψη την εγκατάσταση δύο εντυπωσιακών ιστών σημαίας ύψους σχεδόν 30 μέτρων.
«Αυτοί είναι οι καλύτεροι ιστοί σε όλη τη χώρα, ή καλύτερα, στον κόσμο. Είναι κωνικοί και έχουν όμορφες κορυφές», δήλωσε στους δημοσιογράφους και στους εργάτες. «Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο για μένα».
Είναι άσχετο; Ναι. Παρ’ όλα αυτά, το διάλειμμα από τις συζητήσεις για το Ιράν διήρκεσε μόλις μία ώρα.
Μια ημέρα αργότερα, ο πρόεδρος αποφάσισε να μην λάβει άμεσες αποφάσεις.
Η 24η ημέρα του μήνα πέρασε μέχρι να υπαγορεύσει μια δήλωση στην εκπρόσωπό του, Κάρολιν Λέβιτ, ανακοινώνοντας την αναβολή απόφασης σχετικά με οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν για δύο εβδομάδες, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα διπλωματικής λύσης.
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από ακόμη μια συνάντηση στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, όπου ο Τραμπ πέρασε τον περισσότερο χρόνο του εκείνη την εβδομάδα, μελετώντας στρατηγικές επιθέσεων και ζητώντας πληροφορίες για πιθανές συνέπειες.
Αυξάνοντας σταδιακά τους πολεμικούς του τόνους, περιλαμβάνοντας ακόμη και επείγουσα προειδοποίηση για εκκένωση της Τεχεράνης, η αναβολή του παρέχει έναν μικρό χώρο για να εξετάσει στρατιωτικές επιλογές.
Ωστόσο, η κατάσταση είναι σύνθετη: Ο Τραμπ επικεντρώνεται και στα εσωκομματικά του στρατόπεδα , με σκοπό να ακούσει γνώμες για την προοπτική ενός πλήγματος, καθώς οι απόψεις είναι διαχωρισμένες από τη στιγμή που φάνηκε πως σοβαρά εξετάζει το ενδεχόμενο βομβαρδισμού ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν έχει δημόσια τοποθετηθεί, έχοντας ήδη δημιουργήσει ανησυχίες ότι μια επίθεση μπορεί να βυθίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν παρατεταμένο πόλεμο.
Μέσα στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, ο Τραμπ αντλεί πληροφορίες κυρίως από τον διευθυντή της CIA, Τζον Ράτκλιφ, και τον στρατηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Νταν Κέιν. Ο ειδικός απεσταλμένος του, Στιβ Γουίτκοφ, επικοινωνεί με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, για να διερευνήσει αν υπάρχει χώρος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι έχουν περιοριστεί. Δύο φορές αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις της διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, σχετικά με το αν το Ιράν ανέπτυσσε πυρηνικό όπλο. Η Γκάμπαρντ είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν θεωρούν ότι το Ιράν έχει αποφασίσει να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο, κάτι που ο Τραμπ διαφώνησε δημόσια την Παρασκευή.
Προβλήματα για τον πρόεδρο
«Λοιπόν, αν είναι έτσι, τότε όλη η ομάδα μου στις μυστικές υπηρεσίες κάνει λάθος», είπε στους δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσεϊ όταν ρωτήθηκε.
Όταν του ανέφεραν ότι η εκτίμηση ανήκει στην Γκάμπαρντ, επεσήμανε απλώς: «Κάνει λάθος».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ δήλωσε ότι η διευθύντρια εθνικών πληροφοριών του “ήταν λάθος” για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η Τούλσι Γκάμπαρντ ανέφερε στους νομοθέτες τον Μάρτιο ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι το Ιράν δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού όπλου. pic.twitter.com/9nfyMVeg07
— euronews (@euronews) 21 Ιουνίου 2025
Σαν αποτέλεσμα; Μερικές ημέρες αργότερα -μόλις χθες- η Γκάμπαρντ υπαναχώρησε.
Ωστόσο, ενώ σκέφτεται στρατηγικές με μακροχρόνιες συνέπειες, ο Τραμπ φαίνεται να βασίζεται κυρίως στο ένστικτό του – αυτό του υπαγόρευσε αυτή την εβδομάδα να «παραμείνει ήρεμος».
Όταν οι σύμβουλοι ενημέρωσαν τον πρόεδρο στο Καμπ Ντέιβιντ ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί, δεν αιφνιδιάστηκε. Ήταν ήδη σε προετοιμασία για την πιθανότητα αυτή τους τελευταίους μήνες.
Η κατάσταση κρίνεται επείγουσα
Η ομάδα του είχε ήδη εκπονήσει σχέδια για πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ. Οι διαφωνίες μεταξύ των συμβούλων είχαν επιλυθεί πριν παρουσιαστεί το σχέδιο στον πρόεδρο.
Δέκα ημέρες νωρίτερα, ο Τραμπ είχε συνομιλήσει με τον Νετανιάχου, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσες επιθέσεις κατά του Ιράν.
Δέκα ημέρες αργότερα, με τις επιθέσεις του Ισραήλ σε πλήρη εξέλιξη, ο Τραμπ βρισκόταν στον Καναδά με τους συμμάχους του στη G7, οι οποίοι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τα επόμενα βήματα της αμερικανικής πολιτικής.
Κατά τις κλειστές συναντήσεις, οι Ευρωπαίοι εστίασαν στο κατά πόσον ο Τραμπ θα διατάξει επίθεση στο Φορντό, μια υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση που αποτελεί στρατηγικό στόχο.
Ο Τραμπ δεν αποκάλυψε τίποτα. Έφυγε νωρίς από την σύνοδο και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον για να διαχειριστεί ο ίδιος το ζήτημα.
Εως τα μέσα της εβδομάδας, με το Ιράν να δείχνει ελάχιστα σημάδια διάθεσης για διαπραγματεύσεις, η υπομονή του Τραμπ φαινόταν να εξαντλείται και πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν έτοιμος να δώσει εντολή για επίθεση.
«Είναι πολύ αργά, ξέρετε..» είπε στην εκδήλωση για τους ιστούς σημαίας, έχοντας ιδρώσει. «Είναι πολύ αργά για διαπραγματεύσεις.»
Σε ιδιωτικές συναντήσεις, φαινόταν πεπεισμένος ότι έπρεπε να χτυπηθεί η εγκατάσταση στο Φορντό. Σημείωσε επίσης ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να το κάνουν.
«Μόνο εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι θα το πράξω», είπε μετά την τελετή.
Αμηχανία στους παίκτες της Γιουβέντους
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δηλώσεις έγιναν από το Οβάλ Γραφείο ενώ οι παίκτες της Γιουβέντους στέκονταν αμήχανοι, ακούγοντας τις αναφορές του για το Ιράν.
Κάποια στιγμή γύρισε προς τους παίκτες, μιλώντας για το B-2, το μοναδικό αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει βόμβες για την καταστροφή υπόγειων εγκαταστάσεων.
«Μπορείτε να είστε αόρατοι, δεν θα χάσετε ποτέ, σωστά;» τους ρώτησε. Κανείς δεν απάντησε.
«Ήταν κάπως περίεργο. Όταν άρχισε να μιλά για το Ιράν και πολιτικά θέματα, φαινόταν σαν να ήθελε να παίξει απλώς ποδόσφαιρο», σχολίασε αργότερα ο Τίμοθι Γουεά.
Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ συνέχιζε να εξετάζει τις επιλογές του και ανησυχούσε για τον κίνδυνο μακροχρόνιου πολέμου. Συνεχίζει να λαμβάνει μηνύματα από όλες τις πτυχές της πολιτικής του ομάδας, η οποία είναι διχασμένη.
Κλήσεις και γεύματα
Έχει δεχτεί επανειλημμένες κλήσεις από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που υποστηρίζει την επίθεση. Τον έχει περιγράψει ως «πολύ επικεντρωμένο, πολύ ήρεμο».
«Πιστεύω ότι όταν λέει “όχι πυρηνικά για το Ιράν”, το εννοεί», δήλωσε ο Γκρέιαμ. «Πίστευε ότι δόθηκε ευκαιρία για διπλωματία. Υποθέτω ότι το Ιράν έκανε λάθος εκτίμηση.»
Ο Τραμπ γευμάτισε και με τον πρώην σύμβουλό του, Στιβ Μπάνον, ο οποίος είναι έντονος αντίπαλος του πλήγματος.
Υπολογίζει τις ενέργειές του όπως με όλες τις άλλες: ζητώντας γνώμες και προσπαθώντας να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους.
Aυτή τη φορά, όμως, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Ούτε έχει όλα τα εφόδια σε αυτή την παγκόσμια κρίση. Η απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει επιθέσεις ήρθε παρά τις δημόσιες προτροπές του Τραμπ για υπομονή. Το Ιράν έχει επίσης μακρά ιστορία αντοχής εν μέσω πιέσεων.
Με την άφιξή του στο Νιου Τζέρσεϊ την Παρασκευή, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να ζητήσει από τον Νετανιάχου να μετριάσει τις επιθέσεις, δεδομένης της επιτυχίας του Ισραήλ. Αναφέρθηκε επίσης ότι το «παράθυρο» των δύο εβδομάδων για διπλωματία είναι το μέγιστο που επιτρέπει.
Δεν ήξερε εάν αυτή η απόφαση είναι η πιο κρίσιμη της προεδρίας του. Παρ’ όλα αυτά, καθώς προσπαθεί να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε πόλεμο, προσδιορίζει τι θέλει να θυμούνται οι άνθρωποι γι’ αυτόν:
«Πάντα ειρηνοποιός», είπε, αλλά «μερικές φορές χρειάζεται σκληρότητα για να έρθει η ειρήνη».