Η χρήση drones στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του σύγχρονου πολέμου και της επίδρασης της τεχνολογίας στις συγκρούσεις.
Η καινοτόμος και αποτελεσματική ένταξή τους στο πεδίο από την Ουκρανία έχει αναγκάσει τις ρωσικές δυνάμεις να αναζητήσουν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης.
Μία από αυτές είναι η χρήση εξοπλισμού που έχει σχεδιαστεί για να «κρύβει» τη θερμότητα του σώματος, ώστε να είναι πιο δύσκολη η ανίχνευση των στρατιωτών από τα νυχτερινά και υπέρυθρα συστήματα.
Τα ουκρανικά drones, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται από ειδικές δυνάμεις, ενσωματώνουν θερμική εικόνα με δυνατότητες στόχευσης σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την εκτέλεση ακριβών επιθέσεων ακόμα και τη νύχτα, εναντίον καμουφλαρισμένων ρωσικών θέσεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις πλέον προχωρούν προς τον εχθρό πιστεύοντας ότι ο εξοπλισμός τους παρέχει προστασία, ενώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph, η τεχνολογία αυτή είναι ελαττωματική και πολλές φορές η εκπαίδευσή τους είναι ανεπαρκής, οδηγώντας σε χαμηλή αποτελεσματικότητα.
Αντί να μειώνουν τη θερμότητα του σώματος, οι στολές αυτές δημιουργούν κρύα σημεία, καθιστώντας τους στόχους εύκολης ανίχνευσης από την Ουκρανία. «Αυτές οι στολές δεν προσφέρουν αορατότητα», δήλωσε ο Hamish de Bretton-Gordon, πρώην συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού και ειδικός στα χημικά όπλα. «Αντίθετα, λόγω της αντίθεσης, κάνουν τους στρατιώτες πιο εύκολους στόχους».
Αυτό επιβεβαιώνεται από βίντεο και φωτογραφίες από την πόλη Λυμάν, όπου οι Ρώσοι στρατιώτες διακρίνονται καθώς τα ουκρανικά drones περιπολούν σε χαμηλό ύψος πίσω τους.
Σε άλλη περίπτωση, ρωσική ομάδα εντοπίστηκε να χρησιμοποιεί καλύτερης ποιότητας θερμικό κάλυμμα, όμως, λόγω έλλειψης εκπαίδευσης, δεν κάλυπταν όλα τα μέλη επαρκώς, αφήνοντας εκτεθειμένα τα πόδια, τα χέρια και τα κεφάλια τους.
«Αυτό καταδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η κρυψώνα στο σύγχρονο πεδίο μάχης… Πρέπει να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους», τόνισε ο Bretton-Gordon.