Η ειρηνευτική πρόταση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ επιτρέπει στη Ρωσία να διατηρήσει τα κατεχόμενα στην Ουκρανία και να αλλάξει το καθεστώς της Κριμαίας.
Αν και το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσιγκτον δεν έχει δημοσιοποιηθεί, πολλές πηγές αναφέρουν ότι προτείνει de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και de facto αναγνώριση ελέγχου από τη Ρωσία σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές—Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια—παρά το γεγονός ότι δεν τις ελέγχει πλήρως.
Η αμερικανική πρόταση φέρεται να παρουσιάστηκε από τον απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, σε Μόσχα και Κίεβο. Σύμφωνα με πηγή κοντά στον Γουίτκοφ, «η άποψη του Τραμπ είναι ότι αυτή η γη έχει καταληφθεί και δεν πρόκειται να επιστραφεί», με την Κριμαία να είναι κεντρικό θέμα στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Η συμφωνία στο τραπέζι προβλέπει ότι τα εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία θα παραμείνουν κατεχόμενα, κάτι που δεν είναι διαπραγματεύσιμο», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι αν η Ουκρανία απορρίψει τη συμφωνία, ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, με το Κίεβο να εξαρτάται από την Ευρώπη για χρηματοδότηση και πυρομαχικά. Μία διακοπή της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ θα είχε σοβαρές συνέπειες, καθώς η Ουκρανία χρησιμοποιεί αυτά τα κεφάλαια για να αγοράσει όπλα από άλλους συμμάχους.
Η συζήτηση για την Κριμαία είναι επώδυνη για το Κίεβο. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι το σύνταγμα της Ουκρανίας είναι σαφές: η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2014, είναι αναπόσπαστο μέρος της χώρας. Ωστόσο, ο Τραμπ έχει επικρίνει τον Ζελένσκι για τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι η στάση του δυσχεραίνει τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι φαίνεται να είναι ανοιχτός σε συνομιλίες, δηλώνοντας στο BBC ότι τα εδαφικά ζητήματα μπορεί να συζητηθούν εφόσον συμφωνηθεί μια «πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».

Διαβάστε ακόμα:
→ Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία είναι «πολύ κοντά σε συμφωνία»