Το λιμένα του Πειραιά προσαρμόζεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Μια ολοκληρωμένη μελέτη που στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των λιμενικών υποδομών και τη βιώσιμη λειτουργία τους τα επόμενα χρόνια έχει εκπονηθεί από την ΟΛΠ Α.Ε., σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και την Adens A.E., μαζί με κορυφαίους ακαδημαϊκούς και περιβαλλοντικούς φορείς.
«Η συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού και ακαδημαϊκού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για μια ουσιαστική και διαρκή αλλαγή», τόνισε ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, κατά την παρουσίαση της μελέτης στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ.
Σήμα κινδύνου
Ο καθηγητής Ζερεφός εξέπεμψε «καμπανάκι» για την αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη και τις συγκεντρώσεις CO2.
Προειδοποίησε ότι χωρίς άμεσες ενέργειες για τη στήριξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η παγ(global temperature) μπορεί να αυξηθεί έως 4-5 βαθμούς Κελσίου, με δραματικές συνέπειες για χώρες όπως η Ελλάδα, που ήδη έχουν προβλήματα λειψυδρίας.
Ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη για τήρηση των δεσμεύσεων της Συμφωνίας των Παρισίων, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα κατά 80% και να προωθηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. μπορεί να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία έως 80% από ανανεώσιμες πηγές.
Ενδεικτικά, η Γαλλία είναι πρώτη σε χρήση ανανεώσιμων πηγών και η Ελλάδα ακολουθεί δεύτερη.
Σε κρίσιμη θέση
Ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει ευαίσθητη γεωγραφική θέση, όπου η θαλάσσια αύρα λειτουργείυτός. ως δροσιστικός παράγοντας αλλά και μεταφέρει ρύπους από τα πλοία στην πόλη.
Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πλήττεται συχνότερα από καύσωνες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση του Πειραιά, όπου η θαλάσσια αύρα συναντά τη ρύπανση που εγκλωβίζεται στο Λεκανοπέδιο.
Μέτρα προσαρμογής
Η Στέλλα Καϊμάκη, πολιτικός μηχανικός περιβάλλοντος της Adens A.E., επισήμανε την ευαισθησία του συστήματος στις κλιματικές αλλαγές.
Αναφέρθηκε σε κρίσιμα μέτρα για το λιμάνι του Πειραιά, όπως η βελτίωση της λειτουργικής ανθεκτικότητας και προσαρμοστικής ικανότητας καθώς και η αντικατάσταση κύριων υποδομών στις περιπτώσεις ανόδου της θάλασσας και θερμοκρασίας.
Επεσήμανε τη σημασία επενδύσεων σε εφεδρείες για υποδομές και κρίσιμα στοιχεία όπως ρεύμα και νερό.
Καταγράφηκαν επίσης τα τεχνικά και διαχειριστικά μέτρα για την προσαρμογή του λιμένα, που περιλαμβάνουν:
- Συντήρηση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών
- Εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο
- Μετακίνηση ευάλωτου εξοπλισμού από περιοχές υψηλού κινδύνου
- Επενδύσεις σε εφεδρικές λύσεις για κρίσιμες υποδομές (ρεύμα, νερό)
- Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά
- Χρήση «έξυπνων» και παθητικών λύσεων ψύξης
- Εγκατάσταση εξοπλισμού έγκαιρης προειδοποίησης
- Αναθεώρηση κανονισμών και πρότυπων για προσαρμογή στις νέες συνθήκες
- Ζωνοποίηση λειτουργιών και περιορισμός υποδομών σε περιοχές υψηλού κινδύνου
Διπλή μετάβαση
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία βάσης δεδομένων υποδομών σε περιβάλλον GIS και η ανάπτυξη συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης για βελτιστοποίηση της κατανάλωσης.
Η μελέτη του Πειραιά αποδεικνύει ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι επιτακτική ανάγκη.
Με ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας επιδιώκει την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα στο νέο περιβαλλοντικό τοπίο.
«Μήνυμα» Β. Κικίλια
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη για ένα ισχυρό πλαίσιο πρόληψης και προστασίας.
Τόνισε ότι η ασφάλεια των πολιτών και οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα λιμάνια, είναι προτεραιότητα, επισημαίνοντας τη σημασία της στήριξης και της αποτελεσματικής πρόγνωσης.
«Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τις δράσεις των λιμανιών και του Πειραιά, ώστε να προάγουν την αξία της κοινωνίας», πρόσθεσε ο υπουργός.
Εξέφρασε επίσης ότι το λιμάνι του Πειραιά πρέπει να συνεχίσει να επενδύει και να προσφέρει προστιθέμενη αξία στους γύρω δήμους.
Ραγδαίες αλλαγές
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Su Xudong, χαρακτήρισε τη μελέτη ως πρωτοβουλία συνεργασίας επιστήμης, διακυβέρνησης και βιώσιμης ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι ο Πειραιάς πρέπει να οδηγήσει στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον.
«Αυτός είναι ο καιρός των ραγδαίων αλλαγών. Τα λιμάνια δεν μπορούν να μείνουν στάσιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Su Xudong επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα είναι στρατηγικής σημασίας για ανάπτυξη με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση.
Ανέφερε ότι η ΟΛΠ έχει εκπονήσει μελέτη για την προσαρμογή του λιμένα στις κλιματικές αλλαγές, σε συνεργασία με κορυφαίους ακαδημαϊκούς φορείς.
Ο υπεύθυνος δήλωσε τη δέσμευση της ΟΛΠ προς τις εθνικές πολιτικές και την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και ανάγκες των μεγάλων λιμανιών για το μέλλον.
Πολιτικές ανθεκτικότητας
Ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Παναγιώτης Τσώνης, τόνισε τον ρόλο του λιμένα στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Προβλήθηκε ότι η κλιματική αλλαγή είναι κορυφαία προτεραιότητα για τα ευρωπαϊκά λιμάνια, καθώς το 64% έχει υποστεί σοβαρές επιπτώσεις λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η ΟΛΠ προχωρά με συνέπεια στην ανάπτυξη πολιτικών ανθεκτικότητας, εκπονώντας ειδική μελέτη για την ανάλυση της ευπάθειας του λιμένα.
Η μελέτη θα ιεραρχήσει και θα προτείνει μέτρα προσαρμογής σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.