Η ελληνική ναυτοσύνη αποτελεί κρίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο όμως απειλείται αν δεν υποστηριχθεί με στρατηγικό σχέδιο, επενδύσεις και καθοδήγηση. Αυτό το μήνυμα εξέφρασε η 4η ενότητα του 9ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ν», που επικεντρώθηκε στην είσοδο των νέων στον ναυτικό τομέα και στο ποιοι από αυτούς παραμένουν.
Υπό την καθοδήγηση του Μάριου Μπουγιούκα, Υποπλοίαρχου του Εμπορικού Ναυτικού και Διευθυντή Τμήματος Logistics του BCA, εξετάστηκε το θεμελιώδες ερώτημα της ελληνικής ναυτιλίας: ποιοι θα είναι οι ναυτικοί του μέλλοντος και πώς θα τους κρατήσουμε στα πλοία.
Διατήρηση του ελληνικού στοιχείου
Ο Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Ευγενίδου, τόνισε τη σημασία να υποστηριχθούν όλοι οι δοκίμοι και όχι μόνο οι αριστούχοι ή όσοι έχουν πολιτικές διασυνδέσεις. «Όλα τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν», δήλωσε.
Σήμερα, περίπου 25.000 ναυτικοί εργάζονται στην ελληνική ναυτιλία, εκ των οποίων οι 14.000 είναι αξιωματικοί, ενώ 4.000–5.000 απασχολούνται σε ακτοπλοΐα και διοικητικά πόστα. «Η διατήρηση του ελληνικού στοιχείου είναι αναγκαία. Εάν χαθεί αυτός ο σύνδεσμος, θα εκλείψουν όλα», προειδοποίησε.
Η Ηρώ Γιδάκου, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν. και Fleet Operations Manager στην Maran Gas Maritime Inc., αναφέρθηκε στις προκλήσεις εισόδου στο επάγγελμα. «Πολλοί αρχίζουν χωρίς πραγματική κατανόηση του κλάδου, συχνά χωρίς υποστήριξη από οικογένεια ή εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η εύρεση εταιρείας ως πρωτοετής δόκιμος είναι δύσκολη, ειδικά στον τομέα των LNG, όπου οι θέσεις είναι περιορισμένες», είπε.
Πρόσθεσε ότι «λυπούμαι που δεν έχουν όλοι οι πλοιοκτήτες Έλληνες ναυτικούς. Στην ομάδα μου, το 30% απασχολείται στην Αγγελικούση. Πρέπει και οι άλλες εταιρείες να δώσουν ευκαιρίες στους νέους, καθώς έχουν τις ικανότητες που απαιτούνται».
Ενημέρωση από τις σχολές για τις προσδοκίες των δοκίμων
Ο Καπτ. Γιώργος Κουμπενάς, Πρόεδρος της Celestyal Cruises και της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων, έθεσε το ερώτημα: «Γιατί να επιλέξει κάποιος να πάει σε ναυτική ακαδημία;». Πολλοί φοιτητές καταλήγουν εκεί χωρίς να κατανοούν τις απαιτήσεις της επαγγελματικής διαδρομής τους.
Επισήμανε ότι «πολλές εταιρείες δεν προσλαμβάνουν δοκίμους και οι σχολές δεν παρέχουν σαφείς πληροφορίες για τις προσδοκίες τους». Τόνισε την ανάγκη θεσμικής στήριξης, ειδικά για τις γυναίκες που επιθυμούν να εισέλθουν στον τομέα.
Ο Καπτ. Ευστράτιος Τσουκάρης, Διευθυντής Τμήματος Πληρωμάτων στη Sun Enterprises Ltd, υπενθύμισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων που ξεκινούν από τις σχολές εγκαταλείπουν το επάγγελμα. «Οι περισσότεροι που παραμένουν έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις», ανέφερε.
«Οι σχολές πρέπει να ενημερώνουν τους μαθητές για το μέλλον τους. Δεν αρκεί να καλύπτεται η διδακτέα ύλη. Η σχολή χρειάζεται ‘πλήρωμα’ για να λειτουργήσει σωστά. Εάν η νέα γενιά δεν ενδιαφερθεί, δεν θα έχουμε τις αξιωματικούς που χρειαζόμαστε», δήλωσε.
Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό από μικρή ηλικία
Ο Ανδρέας Ζαρναβέλης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Ποιότητας, Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος στην Tsakos Shipping and Trading, χαρακτήρισε τη ναυτοσύνη τον κύριο παράγοντα που καθιστά την ελληνική ναυτιλία κορυφαία παγκοσμίως.
Κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους – κοινωνία, πλοιοκτησία, κράτος – να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό: «Εάν δεν διαφυλάξουμε τη ναυτοσύνη σε επόμενες γενιές, δεν θα προχωρήσουμε», τόνισε.
Ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, αναγνώρισε πως οι σχολές είχαν υποβαθμιστεί στο παρελθόν, αλλά «αυτό αλλάζει». Ανέφερε ότι οι σπουδαστές αυξάνονται και το ποσοστό αποφοίτησης βελτιώνεται.
Σημείωσε ότι το τελευταίο ΕΣΠΑ είχε 100% απορρόφηση των 98 εκατ. ευρώ για εκπαιδευτικά ταξίδια, ενώ το νέο πρόγραμμα (2025–2027) ανέρχεται στα 276 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι φέτος ξεκινά νέα Σχολή στη Νεάπολη Λακωνίας και ότι θα κατατεθεί νόμος-πλαίσιο για τη ναυτική εκπαίδευση το φθινόπωρο, προσκαλώντας τις προτάσεις όλων.