Ανάμεσα σε έντονη αβεβαιότητα στον παγκόσμιο χάρτη, η Ελλάδα πέτυχε την επιτυχία στις νέες αξιολογήσεις από τον οίκο Fitch. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει ως αποτέλεσμα της πιο γρήγορης μείωσης του δημόσιου χρέους, της ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και των προόδων που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορους τομείς.
Με την αναβάθμιση των προοπτικών της, η Ελλάδα πλησιάζει την επίτευξη ενός ακόμη σκαλοπατιού πάνω από την επενδυτική βαθμίδα σε διάστημα 12-18 μηνών, όπως επίσης έπραξαν και άλλοι οίκοι (S&P, DBRS και Scope Ratings). Αυτή η εξέλιξη είναι σίγουρα θετική για την αγορά, καθώς ο αμερικανικός οίκος συνεχίζει την αλυσίδα ευχάριστων ειδήσεων που ξεκίνησαν οι παραπάνω τρεις οίκοι φέτος.
Αιτίες της αναβάθμισης
Σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση των προοπτικών σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο περιλαμβάνουν:
- Την επαναγορά των warrants του ΑΕΠ από την Ελλάδα. Στις 14 του μήνα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους επαναγόρασε τους τίτλους ΑΕΠ (GDP linked warrants) στο πλαίσιο του PSI του Μαρτίου 2012, καταβάλλοντας 156 εκατ. ευρώ. Αυτά τα ομόλογα λήγουν το 2042 και περιλάμβαναν όρους σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, με τον κίνδυνο ενεργοποίησης το 2027 ή 2028.
- Τη δέσμευση πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου του α΄ μνημονίου (GLF) δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο 2041, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο, με πληρωμές 5,29 δισ. ευρώ, που καλύπτουν μέρος του συνολικού υπολοίπου.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει τη συνετή και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία. Η τελευταία δημοσιονομική πρόβλεψη, η ενημέρωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου του Μαΐου 2025, είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.
Ο Fitch είχε αναγνωρίσει την Ελλάδα ως επενδυτική βαθμίδα τον Δεκέμβριο του 2023, χωρίς προηγούμενες αναβαθμίσεις πέρυσι. Από τότε έχουν σημειωθεί πολλές εξελίξεις, ιδίως το 2024, με τον προϋπολογισμό να κλείνει με έκπληξη πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Απρίλιο, ο οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, λόγω της βελτίωσης του πιστωτικού τους προφίλ και του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Ο κύκλος αξιολογήσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι αξιολογητές, πλην των Fitch και Moody’s, έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα πάνω από την επενδυτική βαθμίδα. Στις αρχές Μαρτίου, ο Moody’s τοποθέτησε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα, επισημαίνοντας το τέλος της κρίσης χρέους. Παράλληλα, τον Μάρτιο, ο DBRS ανέβασε την αξιολόγηση, όπως και η Standard & Poor’s τον Απρίλιο.
Ο κύκλος αξιολογήσεων για το πρώτο εξάμηνο θα κλείσει στις 30 Μαΐου με τον οίκο Scope Ratings, που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα τον Αύγουστο του 2023.