Στο πλαίσιο ενός διεθνούς περιβάλλοντος γεμάτου προκλήσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά έναν κύκλο επαφών, με κεντρικά θέματα τις ευρωπαϊκές άμυνες και το μεταναστευτικό ζήτημα.
Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε μια περίοδο γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς η Ευρώπη αναζητά έναν κοινό βηματισμό σε κρίσιμα ζητήματα.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τη διπλωματική της θέση, όπως δείχνουν οι πρόσφατες συνομιλίες στη Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εργάζεται για να αναδείξει την Τουρκία ως έναν περιφερειακό παίκτη.
Αθήνα, σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής τρίτων χωρών στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας, επισημαίνει ότι η συμμετοχή απαιτεί τη συμμόρφωση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ. Ανέφεραν πως είναι απαραίτητοι κανόνες για την αποφυγή νέων εξαρτήσεων ή συνεργασιών με χώρες που πλήττουν τα συμφέροντα της ΕΕ.
Το θέμα του μεταναστευτικού
Το μεταναστευτικό, επίσης, χρήζει ευρωπαϊκής λύσης και τέθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τη Γ. Μελόνι στη Ρώμη και τον Φ. Μερτς στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση τονίζει την ανάγκη για ταχεία εφαρμογή του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς και μιας οργανωμένης πολιτικής επιστροφών, εστιάζοντας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.
Σχεδιάζεται επίσης η ψήφος ενός νέου μεταναστευτικού νομοσχεδίου που θα εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο για τις επιστροφές, με στόχο να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Μαΐου.
Η ομιλία του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
Στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε εκδήλωση για τη θαλάσσια ασφάλεια, όπου αναμένεται να τονίσει τη σημασία της για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η κυβέρνηση στοχεύει σε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλά δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για ουσιαστικές συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική στάση έχει παραμείνει σταθερή, όπως φάνηκε στη σκληρή θέση του Ερντογάν στο Κυπριακό.
Πρόσφατα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν στο περιθώριο μιας άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, με επικείμενες ανακοινώσεις για πολιτικό διάλογο και συνεργασία.
Τέλος, ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη τον Ιούνιο.
Κριτική Σαμαρά
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ασκεί έντονη κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο και ότι ο ελληνισμός υφίσταται πιέσεις. Εκφράζει ανησυχία για την πολιτική «άκρατου κατευνασμού» και αναρωτιέται αν αυτή είναι η νέα στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.