Με την επίσταση της νέας στρατιωτικής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, τις εικόνες αποστεωμένων παιδιών και τις απειλές για κυρώσεις από παραδοσιακούς συμμάχους, η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετωπίζει τη σοβαρή προοπτική διεθνούς απομόνωσης.
Δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν. Ο Αμερικανός πρόεδρος αγνοεί επιδεικτικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχθεί άλλες εικόνες μαζικής πείνας. Στη διάρκεια αυτού του κλίματος, το στρατηγικό αδιέξοδο του Ισραήλ βαθαίνει.
Αλλαγή στη στάση των συμμάχων
Για πρώτη φορά μετά την τρομακτική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, που είχε τραγικά αποτελέσματα με 1.200 θύματα και πάνω από 250 ομήρους, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση καταδικάζοντας την κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης, προειδοποιώντας ότι αν δεν επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια και δεν σταματήσει η επιχείρηση, θα λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα».
Η επιβολή κυρώσεων είναι πιθανή, ενώ η Γαλλία εξετάζει ακόμη και την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, μιλώντας για «επιδότηση της Χαμάς», δηλώνει ότι σκοπός του είναι ο πλήρης έλεγχος της Γάζας. Ωστόσο, η διεθνής υποστήριξη που στο παρελθόν ήταν το πιο ισχυρό «όπλο» του Ισραήλ έχει μειωθεί.
Ενώ κανείς δεν ξεχνά ότι η Χαμάς ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο με την φρικαλεότητα της 7ης Οκτωβρίου, 20 μήνες μετά, όλο και περισσότεροι αναφέρονται σε μία δυσανάλογα βίαιη ισραηλινή επιχείρηση που ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων. Μια απαράμιλλη ανθρωπιστική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Τραμπ αναφέρεται σε λιμό, το Ισραήλ προχωρά στην επιχείρηση Γεδεών
Η συμπεριφορά της κυβέρνησης Τραμπ είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να επισκεφθεί το Ισραήλ κατά την περιοδεία του στον Κόλπο και, παρά την αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η Χαμάς, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχθεί «εικόνες λιμού». «Οι άνθρωποι εκεί λιμοκτονούν, πρέπει να δράσουμε», ανέφερε.
Οι πιέσεις προς το Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορα ήταν ενίχυρες και προσωπικές. Παρά τις δηλώσεις περί ολοκληρωτικής εξόντωσης της Χαμάς και ελέγχου της Γάζας, η εκστρατεία «Άρματα του Γεδεών» φαίνεται αποσπασματική και αναποτελεσματική. Περιοχές που είχαν «καθαριστεί» ξαναγίνονται στόχος, ενώ το Ισραήλ δεν δείχνει να έχει σαφή στρατηγική για το μέλλον. Η τακτική της πείνας για πίεση στη Χαμάς έχει αποτύχει να προσφέρει αποτελέσματα και υποσκάπτει την αξιοπιστία του Τελ Αβίβ σε διεθνές επίπεδο.


Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Ωστόσο, οι συνθήκες στην Γάζα σοκάρουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με 470.000 άτομα να βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης πείνας. Πάνω από 70.000 παιδιά και 17.000 μητέρες χρειάζονται άμεση θεραπεία για οξύ υποσιτισμό, ενώ η έλλειψη καθαρού νερού και ιατροφαρμακευτικών προϊόντων εντείνει την παιδική θνησιμότητα.
Ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ, δήλωσε στο BBC ότι μόνο πέντε φορτηγά με τροφές και βρεφικές τροφές πέρασαν τα σύνορα τη Δευτέρα, που χαρακτηρίστηκαν ως «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς κανένα δεν έφτασε στους πολίτες. Ενημέρωσε ότι «14.000 βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες».
Η UNICEF αναφέρει την πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί ότι η λιμοκτονία είναι θέμα ημερών. Η έλλειψη στρατηγικής και η τακτική της πείνας οδηγούν τους συμμάχους στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε μια πολεμική εκστρατεία χωρίς ουσιαστικό σχέδιο. Το κόστος αυτής της κατάστασης αποτυπώνεται καθημερινά σε ανθρώπινες ζωές.