Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προγραμματίζουν να εμφανίσουν ενιαία στάση τις επόμενες ημέρες απέναντι στους δασμούς που επιβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίνοντας πιθανόν μια αρχική σειρά στοχευμένων αντίμετρων σε αμερικανικές εισαγωγές που φτάνουν αξίας έως 28 δισ. δολαρίων, αναφέρει το Reuters.
Αυτή η κίνηση θα σήμαινε ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί με την Κίνα και τον Καναδά για την επιβολή αντίποινων δασμών εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια πρώιμη κλιμάκωση που ενδέχεται να εξελιχθεί σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Αυτή η εξέλιξη θα καταστήσει τα προϊόντα πιο ακριβά για δισεκατομμύρια καταναλωτές, ενώ θα μπορούσε να ωθήσει τις παγκόσμιες οικονομίες σε ύφεση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επιβάλουν από την Τετάρτη νέο πακέτο δασμών 25% σε εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, καθώς επίσης θα επιβληθούν και «αντίστροφοι» δασμοί 20% σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που εξάγονται από την ΕΕ.
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της Ένωσης, θα προτείνει στους κράτους μέλη έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί – όχι ως παγκόσμια απάντηση, αλλά ως επιλεγμένα αντίμετρα.
Αυτή η λίστα περιλαμβάνει το αμερικανικό κρέας, δημητριακά, κρασί, ξύλο, ενδύματα, τσίχλες, οδοντικά νήματα, ηλεκτρικές σκούπες και χαρτί υγείας.
Διακεκριμένη προσοχή έχει προκαλέσει το μπέρμπον, όπου η Επιτροπή προγραμματίζει δασμό 50%. Αυτό οδήγησε τον Τραμπ να προειδοποιήσει με αντίμετρα 200% στα αλκοολούχα ποτά της ΕΕ, αν το μπλοκ προχωρήσει.
Ο τομέας των κρασιών της Γαλλίας και της Ιταλίας έχει εκφράσει τις ανησυχίες τους.
Η ΕΕ, της οποίας η οικονομία εξαρτάται από το ελεύθερο εμπόριο, θέλει να διασφαλίσει ευρεία υποστήριξη για την οποιαδήποτε αντίδραση, προκειμένου να διατηρήσει πίεση στον Τραμπ για έναρξη διαπραγματεύσεων.
Σημαντική συνάντηση στο Λουξεμβούργο
Το Λουξεμβούργο θα είναι το σκηνικό της πρώτης πολιτικής συνάντησης σε επίπεδο ΕΕ μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι υπουργοί Εμπορίου των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν τις συνέπειες των μέτρων Τραμπ και τις προτεινόμενες απαντήσεις, προσπαθώντας να διατηρήσουν την ενότητα και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής στάσης.
Διπλωμάτες της ΕΕ σημειώνουν ότι ο βασικός στόχος της συνάντησης είναι να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουν να διαπραγματευτούν με την Ουάσινγκτον την άρση των δασμών και είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν με αντίμετρα σε περίπτωση αποτυχίας.
Διαφορές μεταξύ των χωρών για τα αντίμετρα
Μέσα στην ΕΕ υπάρχει ποικιλία απόψεων σχετικά με την αντίδραση στους νέους δασμούς. Η Γαλλία προτείνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να ετοιμάσει ένα πακέτο που να υπερβαίνει τους δασμούς, προτείνοντας μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, να ανασταλούν οι επενδύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι «να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».
Αντίθετα, η Ιρλανδία, που σχεδόν το 30% των εξαγωγών της κατευθύνεται στις ΗΠΑ, ζητά μια «προσεκτική και μετρημένη» αντίδραση, ενώ η Ιταλία, τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, αμφισβητεί την ανάγκη αντίκρισμα.
«Είναι μια δύσκολη ισορροπία. τα μέτρα δεν πρέπει να είναι πολύ ήπια ώστε να φέρουν τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ούτε και πολύ σκληρά ώστε να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Η μέχρι τώρα επικοινωνία με την Ουάσινγκτον δεν έχει αποδώσει καρπούς. Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, περιέγραψε τη δίωρη συζήτηση με τους Αμερικανούς ομολόγους του την Παρασκευή ως «ειλικρινή», εκφράζοντας την άποψη ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι «επιζήμιοι και αδικαιολόγητοι».
Οποιαδήποτε αρχικά αντίμετρα της ΕΕ αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη και πιθανόν να εγκριθούν, εκτός αν – κάτι που είναι απίθανο – ένα ειδικό ποσοστό 15 κρατών-μελών που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ τα απορρίψουν.
Τα αντίμετρα θα ισχύσουν σε δύο φάσεις, με μια μικρή εφαρμογή στις 15 Απριλίου και το υπόλοιπο ένα μήνα αργότερα.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα έχει επίσης χωριστές συζητήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη με διευθύνοντες συμβούλους από τους τομείς χάλυβα, αυτοκινητοβιομηχανίας και φαρμακευτικών προϊόντων, προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των δασμών και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Πηγή: Reuters/ ΕΡΤ