Η Τουρκία και η Ευρώπη έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση εδώ και χρόνια, με τις ενταξιακές τους συνομιλίες να έχουν σταματήσει. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει. Λόγω της περιφρονητικής στάσης του Τραμπ απέναντι στο ΝΑΤΟ και της εμφανής αδιαφορίας του για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ο ρόλος της Τουρκίας ως στρατηγικά σημαντικής χώρας – όπως δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης – καθιστά αναγκαία τη στενότερη συνεργασία με την ΕΕ.
Η Ευρώπη έχει ανάγκη την τουρκική στρατιωτική δύναμη για να προστατεύσει τα νοτιοανατολικά σύνορά της από τον ρωσικό επεκτατισμό, κάτι που μπορεί να υπερισχύσει των ανησυχιών για τη «πορεία του Ερντογάν προς έναν πλήρως αυταρχικό μοντέλο», σημείωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι της ΕΕ.
«Είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την Τουρκία… ειδικά λόγω της αμυντικής της βιομηχανίας», δήλωσε ο Ερντογάν τον περασμένο μήνα, μετά τη σύλληψη του βασικού του αντίπαλου, Εκρέμ Ιμάμογλου, που προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες και οικονομικές αναταραχές, χωρίς όμως καταδίκη από τη Δύση.
«Επιστροφή στην αυτοκρατορική δόξα του 16ου αιώνα»
Στο μεταξύ, η Άγκυρα δεν χάνει την ευκαιρία να επιδείξει τη στρατιωτική της δύναμη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times.
Τον προηγούμενο μήνα, ένα drone TB3, που ζυγίζει έναν τόνο, απογειώθηκε από ένα τουρκικής κατασκευής αεροπλανοφόρο και προσγειώθηκε με ασφάλεια, γεγονός που θεωρήθηκε στρατιωτική πρωτοπορία και συμβολική επιστροφή στην αυτοκρατορική δόξα του 16ου αιώνα, όταν ο οθωμανικός στόλος κυριαρχούσε στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, πρόεδρος της Baykar και γαμπρός του Ερντογάν, δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο παγκόσμιο επίτευγμα που περιλαμβάνει τέτοιο κατόρθωμα από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. «Όπως κάποτε ήμασταν οι κυρίαρχοι των θαλασσών, έτσι και εσείς, ως απόγονοι του Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν, σήμερα… ανοίξατε τις πόρτες σε έναν νέο κόσμο», είπε στο πλήρωμα του TCG Anadolu.
Η δύναμη του Ερντογάν
Ο Ερντογάν, εν μέσω της αυξανόμενης στρατιωτικής και διπλωματικής επιρροής της Τουρκίας, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τριμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αν και ενδέχεται αυτή να μην πραγματοποιηθεί ποτέ.
Εντούτοις, παραμένει ένας από τους λίγους ηγέτες στον κόσμο που μπορεί να αναλάβει τη διοργάνωσή της, όπως υπογραμμίζουν οι FT. Διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και, υποστηρίζοντας μια «ισορροπημένη» προσέγγιση, διατηρεί εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα, παρά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον Κίεβο.
Ο Φιντάν στις συναντήσεις άμυνας της ΕΕ
Ο στρατιωτικός ρόλος της Τουρκίας αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο, καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, συμμετέχει πλέον τακτικά σε συναντήσεις της ΕΕ για θέματα άμυνας.
«Υπάρχει η επιθυμία για στενότερη συνεργασία με την Άγκυρα… και για την ανάπτυξη περισσότερων διαύλων», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η τουρκική ναυτική δύναμη ελέγχει τα θαλάσσια περάσματα της Μαύρης Θάλασσας, και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι μεγαλύτερες του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή περιοχή.
«Γνωρίζουν τη χρήση βίας»
Ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να συγκροτήσει ειρηνευτική δύναμη 30.000 στρατιωτών για την Ουκρανία, ο τουρκικός στρατός, με εμπειρία σε αποστολές όπως στη Λιβύη και τη Σομαλία, έτοιμος να σχηματίσει μια αποτελεσματική ειρηνευτική δύναμη εάν συμφωνηθεί.
«Οι Τούρκοι κατανοούν τη χρήση βίας και δεν φοβούνται τις απώλειες», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας. «Η επιχειρησιακή τους εμπειρία κατά των ανταρτών τους έχει προετοιμάσει για οποιαδήποτε επιχείρηση επιτήρησης στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας drones αποδεδειγμένα».
Η άνθηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι σε άνθηση. Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να προμηθεύσουν την Ουκρανία και να ανανεώσουν τα αμυντικά τους αποθέματα, οι τουρκικές παραγωγές περιλαμβάνουν στρατιωτικά οχήματα, πλοία, drones και πυρομαχικά.
Οι κρατικές εταιρείες STM και ASFAT κατασκευάζουν κορβέτες για την Ουκρανία, ενώ η ιδιωτική εταιρεία Repkon έχει εγκαταστήσει παραγωγικές μονάδες πυρομαχικών στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Kaan αναμένεται να έχει τις πρώτες του παραδόσεις το 2028 από την κρατική TAI.
Η Baykar, η οποία παρείχε drones στον ουκρανικό στρατό κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πρόσφατα σχημάτισε κοινοπραξία με την ιταλική εταιρεία άμυνας Leonardo, επιδιώκοντας να επενδύσει στην ταχέως αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή αγορά drones, παράλληλα με τους υπάρχοντες πελάτες της στη Μέση Ανατολή.
naftemporiki.gr