Η εμπορική εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζει τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις επιτοκιακές μειώσεις, περιορίζοντας το αριθμό τους σε δύο για το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στη Ναυτεμπορική, «η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου, φτάνοντάς τα στο 2%. Μια δεύτερη μείωση πιθανόν να γίνει τον Σεπτέμβριο ή στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου, με τις επόμενες μειώσεις να αναστέλλονται», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Η προκαταρκτική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τη μείωση των δασμών, καθώς και η πιο μετρημένη προσέγγιση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη, οδηγούν τους αναλυτές και την αγορά στην εκτίμηση ότι το κατώτατο όριο των επιτοκίων πλησιάζει. Αυτή η απόφαση της ΕΚΤ θα επηρεαστεί επίσης από τις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκύψουν από τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές δαπάνες.
Η επιθετική δασμολογική πολιτική του πρώτου διαστήματος της προεδρίας Τραμπ έχει αντικατασταθεί από μια πιο λογική στάση απέναντι στην Κίνα, κάτι που επιτρέπει στην Fed να επιβραδύνει τις επιτοκιακές της περικοπές.
Είναι μια στάση που η ΕΚΤ ελπίζει να δει να εφαρμόζεται και στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.
Το στρατηγικό έγγραφο της ΕΚΤ
«Οι συνομιλίες με τις αρχές της ΕΚΤ δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την προγενέστερη γενναιοδωρία της, κάνοντάς μόνο ήπιες αλλαγές στο στρατηγικό έγγραφο, το οποίο είχε ανανεωθεί πριν από τέσσερα χρόνια», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Η ΕΚΤ φαίνεται να επιμένει στη σημαντικότητα της «αποφασιστικής ή μόνιμης» δράσης για την ποσοτική χαλάρωση (QE) μέσω αγορών ομολόγων και άλλων μέτρων τόνωσης της οικονομίας, όταν οι πληθωριστικές και επιτοκιακές συνθήκες είναι χαμηλές.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, και η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έχουν τονίσει ότι οι αγορές ομολόγων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή στο μέλλον, καθώς οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές, αλλά οι μακροπρόθεσμες ενδέχεται να είναι πολύ δαπανηρές.
Ένα προκαταρκτικό στρατηγικό σχέδιο παρουσιάστηκε στους υπευθύνους λήψης αποφάσεων σε συνάντηση στο Πόρτο στις 6 και 7 Μαΐου, με προτάσεις για πιθανές αλλαγές που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Το έγγραφο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για έναν «συμμετρικό» στόχο πληθωρισμού 2%, που σημαίνει ότι τόσο οι υποτιμήσεις όσο και οι υπερτιμήσεις είναι ανεπιθύμητες.
Η συνάντηση στο Πόρτο
Κάθε χρόνο, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης συναντώνται για να συζητήσουν τις βασικές γραμμές της νομισματικής πολιτικής. Αυτή τη φορά, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσκάλεσε τους συναδέλφους της στην πορτογαλική πόλη Πόρτο. Στη συνάντηση αναλύθηκε ο αντίκτυπος των μέτρων της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας, επισημαίνοντας την προσοχή στη χρήση των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί στην ανάπτυξη της ευρωζώνης μετά την επιτυχία της στην καταπολέμηση του πληθωρισμού μετά την πανδημία COVID-19, οδηγώντας την στην αύξηση των επιτοκίων στο 4%, παραμένοντας εκεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2024.
Έκτοτε, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε επτά επιτοκιακές μειώσεις.
Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να ανακάμψει, κυρίως λόγω των εκτενών επενδυτικών σχεδίων της Γερμανίας, με την άρση του φρένου χρέους. «Τα δημοσιονομικά κίνητρα αναμένεται να ασκήσουν ανοδική πίεση στον υποκείμενο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ την προηγούμενη εβδομάδα.
Προειδοποίηση Νάγκελ
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, τόνισε ότι «η αβεβαιότητα που βιώσαμε πρόσφατα δεν θα εξαφανιστεί σύντομα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει και αναιρέσει γρήγορα εκτενείς και συχνά πρωτοφανείς αποφάσεις, με σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε προσεκτικά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και να μην αντιδρούμε υπερβολικά σε ανακοινώσεις που μπορούν να αλλάξουν γρήγορα», υπογράμμισε ο Νάγκελ, προσθέτοντας: «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή δυναμικές και οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, οι αναταραχές στις αγορές τον Απρίλιο μας υπενθύμισαν ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».