Η ετήσια έκθεση προόδου που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες καθόρισε με σαφήνεια και δεσμευτικά τα όρια χρηματοδότησης για τα νέα μέτρα στήριξης, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν οδήγησαν στο “κλείδωμα” του ποσού που θα διατεθεί μέχρι το 2028.
Στους υπολογισμούς περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, γεγονός που περιορίζει περαιτέρω το περιθώριο για “εκπλήξεις” σε σχέση με τις παροχές.
Η κυβέρνηση πλέον γνωρίζει ότι μέχρι το 2028 θα διαθέτει περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για την υποστήριξη των πολιτών, και για να ξεπεράσει αυτό το όριο θα χρειαστεί νέες πρωτοβουλίες που θα φέρουν “ζεστό χρήμα” στα ταμεία.
Καθώς οι συζητήσεις για το περιεχόμενο του πακέτου της ΔΕΘ προχωρούν, στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν τα “ψιλά γράμματα” των συμφωνιών με τις Βρυξέλλες προκειμένου να περιορίσουν τις υπερβολικές προσδοκίες: «Τα ανακοινωθέντα μέτρα θα έχουν δημοσιονομικό κόστος δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά όχι δισεκατομμυρίων», υπογραμμίζουν, προσπαθώντας να αποκλείσουν κάθε συζήτηση για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, 13η ή 14η σύνταξη, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή την “ακύρωση” του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων.
Είναι σαφές ότι το «ελάχιστο εισόδημα» των αυτοαπασχολούμενων έχει συνυπολογιστεί στους δημοσιονομικούς λογαριασμούς, αυξάνοντας το φορολογητέο εισόδημα κατά περισσότερα από 5 δισ. ευρώ και τον φόρο εισοδήματος κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Έτσι, κάθε αλλαγή που θα συζητηθεί ή προωθηθεί θα ενσωματωθεί και στους δημοσιονομικούς υπολογισμούς, μειώνοντας το περιθώριο για άλλα μέτρα στήριξης.
Πηγές Εσόδων
Από την ετήσια έκθεση προόδου που υπέβαλε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, προκύπτει ότι στους δημοσιονομικούς υπολογισμούς έχουν ήδη ληφθεί υπόψη και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
Οι κύριες πηγές είναι:
1. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που αναμένεται να συμβάλει με περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.
2. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Με τα ηλεκτρονικά πληρωμές, προβλέπεται περιορισμός του “κενού ΦΠΑ”.
3. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση και το σύστημα MyDATA. Περιλαμβάνονται μέτρα όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η καθολική εφαρμογή των ψηφιακών βιβλίων.
4. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών, που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, επηρεάζοντας την ετήσια αναπροσαρμογή του εισοδήματος και του φόρου.
Το Περιθώριο
Εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει τις “καθαρές” δαπάνες του προϋπολογισμού κατά περίπου 2,9% μεταξύ 2025 και 2028, που αντιστοιχεί σε ένα συνολικό ποσό 3 δισ. ευρώ, με τη ρήτρα διαφυγής να προσφέρει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, τα πρόσθετα έσοδα που προήλθαν από τη δυναμική ανάπτυξη και τη φορολογική συμμόρφωση θα διατεθούν στην κοινωνία, αναγνωρίζοντας ότι οι νέοι πόροι δεν προήλθαν από αυξήσεις φορολογικών βαρών.
Η στρατηγική μας είναι να δημιουργούμε πρώτα δημοσιονομικό χώρο και στη συνέχεια να τον επιστρέφουμε στην κοινωνία, διατηρώντας τη σταθερότητα. Η ρήτρα διαφυγής για αμυντικές δαπάνες θα διευκολύνει περαιτέρω αυτή τη διαδικασία.
Δεσμεύτηκε 1 δισ. ευρώ για τα μέτρα του 2025, με 1,5 δισ. ευρώ διαθέσιμα και για το 2026, καθώς και για τον προϋπολογισμό του 2027.
Πάταξη Φοροδιαφυγής
Για αύξηση των εσόδων, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει νέες ιδέες για μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, χωρίς να θίξουν τη δημοσιονομική απόδοση προϋπολογισμένων μέτρων. Η αύξηση φορολογικών εσόδων από μόνη της δεν αρκεί, πρέπει να προέρχεται από νέες παρεμβάσεις.