Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για συνεχείς ελέγχους σχετικά με την τήρηση των πυρασφαλειών σε δημόσιους χώρους συγκέντρωσης. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Πυροσβεστική, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, πραγματοποιήθηκαν 118 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις με κοινές συνάθροισες.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων, εντοπίστηκαν ελλείψεις και παρατηρήσεις σε 23 περιπτώσεις, ενώ σε 10 επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 36.642,50 ευρώ.
Επίσης, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική έχουν καταστήσει σαφές ότι οι έκτακτοι έλεγχοι θα συνεχιστούν και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε κέντρα διασκέδασης, νυχτερινά κέντρα, αποθήκες, βιομηχανίες, καθώς και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και συλλογής απορριμμάτων.
Οι έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται από εξειδικευμένα στελέχη της Πυροσβεστικής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κατά τις ώρες λειτουργίας των επιχειρήσεων σε:
- πολυσύχναστους χώρους όπως εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους και τουριστικά καταλύματα, ειδικά κατά την περίοδο των εορτών (Χριστούγεννα και Πάσχα) και κατά τη θερινή περίοδο.
- χώρους που καθορίζονται από το αρμόδιο Τμήμα Προληπτικής Πυροπροστασίας του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, με βάση την στατιστική ανάλυση.
Κατηγοριοποίηση ελέγχων
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που παραχώρησαν δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τακτικοί έλεγχοι κατηγοριοποιούνται σε τρία επίπεδα (Υψηλό, Μεσαίο, Χαμηλό) με βάση την επικινδυνότητα, δηλαδή την αξιολόγηση του κινδύνου για την ανθρώπινη ζωή, τη δημόσια υγεία, την ιδιωτική περιουσία και το περιβάλλον. “Αυτές οι κατηγορίες καθορίζουν τη συχνότητα των ελέγχων,” προσθέτουν.
Στοιχεία για ελέγχους του 2024
Όσον αφορά το 2024, σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία, διεξήχθησαν συνολικά 9.192 έλεγχοι στις επιχειρήσεις. Ειδικά για τους «χώρους συνάθροισης κοινού», διενεργήθηκαν 2.543 έλεγχοι, εκ των οποίων 595 παρουσίασαν ελλείψεις και παρατηρήσεις, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 248.522,50 ευρώ σε 215 επιχειρήσεις.
«Οι περισσότερες ελλείψεις αφορούν σε κακή λειτουργία και συντήρηση των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας καθώς και μη συμμόρφωση στις προδιαγραφές της δομικής πυροπροστασίας», αναφέρουν στελέχη της Πυροσβεστικής σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες πυροσβεστικές Αρχές μπορούν να διεξάγουν κοινούς ελέγχους για θέματα που περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα πεδία εποπτείας, ιδίως σε ζητήματα που αφορούν στην πολεοδομική νομοθεσία και την τήρηση προδιαγραφών παθητικής προστασίας.
Η ανάγκη για τέτοιους ελέγχους μπορεί να προκύψει από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μίας εγκατάστασης ή από τη φύση του απαιτούμενου ελέγχου. Η συμμετοχή άλλων αρμόδιων αρχών γίνεται σε συνεργασία και σύμφωνα με το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο.