«Έληξε η περίοδος ισχυρής σεισμικής ησυχίας, που διαρκούσε από τις 12-10-2021, με τον σεισμό 6,1 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα νότια της Κάσου και Καρπάθου, στο ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο, σε βάθος περίπου 70 χλμ.», αναφέρει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η απομάκρυνση από κατοικημένες περιοχές και το μεγάλο εστιακό βάθος συνέβαλαν στη μη εμφάνιση σοβαρών επιπτώσεων. Τέτοιου είδους σεισμοί γίνονται κυρίως αισθητοί στη βόρεια Αφρική, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, αλλά συνήθως έχουν μικρή μετασεισμική δραστηριότητα.
Ωστόσο, οι σεισμοτεκτονικές επιπτώσεις αναμένονται να είναι σημαντικές σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.
«Αν εξετάσουμε τη Ρόδο και δημιουργήσουμε μια τομή της Γης στα δυτικά, θα παρατηρήσουμε τους επιφανειακούς σεισμούς σε όλη την Ελλάδα (shallow seismic zone) και τους σεισμούς μέσου βάθους, όπως ο πρόσφατος (μπλε βέλος), κατά μήκος της κεκλιμένης καταβυθιζόμενης αφρικανικής λιθόσφαιρας (Benioff zone), σύμφωνα με το σεισμοτεκτονικό μοντέλο του 1986, το οποίο παραμένει σε ισχύ», προσθέτει, συνοδεύοντας την περιγραφή με σχετικό διάγραμμα.
Δείτε επίσης:
Λέκκας: Ο σεισμός ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάσο δεν συνδέεται με Τουρκία ή Σαντορίνη – Είναι «της μίας φοράς»
Σεισμός 6 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Κάσου – Τι λένε οι σεισμολόγοι