Η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, έκανε αυτή τη δήλωση από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνοντας ότι αυτή η στρατηγική αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, η Ελλάδα επιδιώκει τη διατήρηση δημοσιονομικής σταθερότητας και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, που οδηγούν σε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Σ’ ένα περιβάλλον διεθνών αναταραχών και αβεβαιότητας, που έχουν προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προτάσεις αύξησης δασμών από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθορίζει τους στόχους της οικονομικής πολιτικής για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα, με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα που αναμένεται να φτάσουν το 4,8% του ΑΕΠ (11,4 δισ. ευρώ το 2024), έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να εξοφλήσει νωρίτερα δανειακές υποχρεώσεις και να επιστρέψει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες, με την πρώτη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ να ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη.
Οι ανακοινώσεις του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Αναμένονται επιπρόσθετες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, που θα περιλαμβάνουν νέο πακέτο παρεμβάσεων με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, σημαντική ποσότητα του οποίου θα αφορά φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη.
Η Ελλάδα δανείστηκε 52,8 δισ. ευρώ με το πρώτο μνημόνιο το 2010. Ακολούθως, το χρέος έχει μειωθεί στα 31 δισ. ευρώ, ενώ με την επόμενη δόση των 5,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, θα περιοριστεί περαιτέρω στα 26 δισ. ευρώ. Ο Κ. Πιερρακάκης ανέφερε από την Ουάσινγκτον ότι «πρέπει να αποπληρώσουμε και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου και επιδιώκουμε να το κάνουμε δέκα χρόνια νωρίτερα. Η ουσία είναι να μειωθεί το χρέος, καθώς αυτό βελτιώνει τη δυνατότητα να μεταφέρονται τα πρωτογενή πλεονάσματα γρηγορότερα στην κοινωνία».
Το κυβερνητικό σχέδιο έχει κατατεθεί ήδη στον ESM και περιλαμβάνει την πρόωρη αποπληρωμή σημαντικού μέρους των δανειακών υποχρεώσεων που λήγουν μεταξύ 2033 και 2041, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων του πρώτου μνημονίου. Από το 2024 αρχίζουν οι πληρωμές για τα δάνεια του EFSF, ύψους 141,8 δισ. ευρώ, ενώ από το 2034 θα ξεκινά η αποπληρωμή του δανείου του ESM ύψους 86 δισ. ευρώ.
Η πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αναμένεται να επιταχύνει τη μείωση του χρέους. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει το 153,6% του ΑΕΠ το 2024, μειωμένο από το 163,9% του ΑΕΠ το 2023.