Η τρέχουσα κατάσταση είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα και τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας, φέρνοντας συγχρόνως και μεγάλη ευθύνη λόγω των νέων συνθηκών στον τομέα της άμυνας, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), Αναστάσιος Ροζολής.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ ανέφερε ότι υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα: η απουσία μόνιμης θεσμικής δομής με αρμοδιότητες για την αμυντική βιομηχανία, που θα απασχολεί εξειδικευμένα στελέχη με εμπειρία σε συμβάσεις, γνώση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κατανόηση των εθνικών αμυντικών αναγκών, όπως συμβαίνει σε άλλες δυτικές χώρες.
Ο κ. Ροζολής τόνισε την ανάγκη για εξειδικευμένα μέτρα προκειμένου να αξιοποιηθεί το 25% από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, μέσω ενίσχυσης των συμπαραγωγών, των συνεργασιών και των συμμετοχών στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.
Απουσία οδικού χάρτη
Αυτή τη στιγμή, λείπει ο οδικός χάρτης που θα καθοδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα, καθώς επίσης και άλλες συναφείς δραστηριότητες, με στόχο την αξιοποίηση των αμυντικών δαπανών προς όφελος της βιομηχανικής παραγωγής, της απασχόλησης, της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας.
Χωρίς αυτόν τον οδικό χάρτη, είναι δυσχερές να καθοριστούν οι στρατηγικοί στόχοι και οι επενδύσεις, με τον κίνδυνο να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που δεν προσέφεραν κανένα όφελος για την Ελλάδα και την αμυντική της βιομηχανία. Οι επενδύσεις στον αμυντικό τομέα έχουν υψηλό συντελεστή μόχλευσης, φτάνοντας το 3% έως 5%, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Μέχρι το 2011, υπήρχε απαιτούμενη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας σχεδόν 40%, κάτι που έθεσε τα θεμέλια για τη εγχώρια παραγωγή. Η κατάργηση αυτού του πλαισίου το 2011 οδήγησε σε μονομερείς διακρατικές συμφωνίες και απευθείας αναθέσεις, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει την ευκαιρία να επωφεληθεί από τη συμμετοχή της στα supply chain μεγάλων πολυεθνικών, καθώς και την ενεργοποίησή της σε έργα συντήρησης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Μην χάσουμε την ευκαιρία
Αυτή τη φορά, η ελληνική βιομηχανία και οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που προκύπτει από το επερχόμενο εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, καθώς και από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό που είναι σε προγραμματισμό, σύμφωνα με τον κ. Ροζολή.
Είναι σαφής η δυναμική της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Οι εταιρείες του Συνδέσμου, από 190 το 2019, αναμένονται να ξεπεράσουν τις 250 το 2025, με συνολική παραγωγή άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και χιλιάδες εργαζόμενους.
Σύμφωνα με το ΣΕΚΠΥ, η επιστροφή 25% από τη βιομηχανία αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών, απαραίτητων για τη διαχείριση του μεγάλου κύματος προγραμμάτων που προκύπτει από το ReArm Europe. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, αυτό το ποσοστό είναι το ελάχιστο που μπορεί να απαιτηθεί, αλλά τουλάχιστον πρέπει να υλοποιηθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της χώρας και των επιχειρήσεών της.