Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες συνεχίζουν να αυξάνονται μήνα με τον μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε μόλις έναν μήνα τα κρατικά χρέη αυξήθηκαν κατά 395 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τον Μάρτιο τα 2,92 δισεκατομμύρια ευρώ, από 2,53 δισεκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο.
Αν συμπεριληφθούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, ύψους 723 εκατομμυρίων ευρώ, το συνολικό ύψος των οφειλών του Δημοσίου ανέρχεται σε 3,64 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα χρέη των νοσοκομείων
Τα νοσοκομεία παραμένουν οι κύριοι οφειλέτες του Δημοσίου, με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές που φτάνουν περίπου το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ (1,48 δισ. ευρώ), παρουσιάζοντας αύξηση 212 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και 325 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2024.
Αυτές οι οφειλές προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην αγορά, καθότι οι προμηθευτές των νοσοκομείων βαρύνονται με έλλειψη ρευστότητας, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία τους και την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τις παραγγελίες τους, καθώς και τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο (π.χ. εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις πληρωμών στα νοσοκομεία, ενώ η Κομισιόν έχει επισημάνει ότι αυτές οι καθυστερήσεις υπονομεύουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων.
Οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης
Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, τον Μάρτιο οι οφειλές ανήλθαν στα 582 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Αντίθετα, οι υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημείωσαν αύξηση, φτάνοντας τα 373 εκατομμύρια ευρώ από 280 εκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο. Οι οφειλές των άλλων νομικών προσώπων του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 227 εκατομμύρια ευρώ, ενώ των υπουργείων στα 242 εκατομμύρια ευρώ, με το μισό ποσό να προέρχεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων
Αντίστοιχα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων παρουσίασαν πτώση τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, φτάνοντας τα 723 εκατομμύρια ευρώ από 824 εκατομμύρια ευρώ το δεύτερο μήνα του 2025.
Από το συνολικό ποσό, τα 316 εκατομμύρια ευρώ αφορούν επιστροφές που εκκρεμούν για περισσότερο από 90 ημέρες, για διάφορους λόγους, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων, ενώ τα υπόλοιπα 408 εκατομμύρια ευρώ αφορούν επιστροφές που αναμένονται εντός του καθορισμένου χρόνου.