Η θρυλική αναζήτηση της Κιβωτού του Νώε, μια ιστορία που έχει μαγέψει τη φαντασία και έχει εμπνεύσει πολλές αποστολές σε διάφορες γενιές, είναι έτοιμη να εισέλθει σε μια νέα φάση.
Παρά τις αναφορές για ενδεχόμενες ανακαλύψεις που έχουν προκύψει κατά τα χρόνια, η τοποθεσία του σχηματισμού Ντουρουπινάρ στην ανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, έχει αναγνωριστεί ως το πιθανό σημείο όπου κρύβεται η Κιβωτός. Αυτό οδηγεί στην προετοιμασία της πρώτης ελεγχόμενης ανασκαφής στην περιοχή.
Ο Σχηματισμός Ντουρουπινάρ
Η ομάδα Noah’s Ark Scan από την Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι, μέσω εκτενούς έρευνας και σκαναρίσματος με ραντάρ, έχουν τεθεί τα θεμέλια για την εξερεύνηση αυτού του μυστηριώδους σχηματισμού που μοιάζει με πλοίο.
Το διαχρονικό μυστήριο σχετικά με το σημείο που ενδέχεται να είχε προσαράξει η Κιβωτός του Νώε, κεντρικό σε βιβλικά και κορανικά αφηγήματα του κατακλυσμού, ίσως πλησιάζει στη λύση του.
Ο Σχηματισμός Ντουρουπινάρ, μήκους 160 μέτρων και σχήματος πλοίου, βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Όρους Αραράτ και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών και πιστών εδώ και δεκαετίες.
Η αρχική ανακάλυψη του σχηματισμού το 1959 από τον Τούρκο χαρτογράφο και πλοίαρχο Ιλχάν Ντουρουπινάρ, έγινε μέσω αεροφωτογραφιών κατά τη διάρκεια αποστολής χαρτογράφησης.
Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες, περιλαμβάνοντας σαρώσεις με ραντάρ που αποκάλυψαν ορθογώνιες δομές κάτω από την επιφάνεια. Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό με την ανάλυση δειγμάτων εδάφους, υπαινίσσονται την παρουσία ουσιών που μοιάζουν με πηλό και θαλάσσια ιζήματα, με ηλικία 3.500 έως 5.000 χρόνων. Αυτό προκαλεί υποθέσεις ότι η περιοχή μπορεί να είχε βυθιστεί κατά την περίοδο που συνδέεται με τις βιβλικές αφηγήσεις του κατακλυσμού.

Η μελέτη για την ανακάλυψη της Κιβωτού του Νώε
Η ομάδα που ερευνά την Κιβωτό του Νώε αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο FN News, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να συνεργαστούν με τουρκικά πανεπιστήμια για τη συγκέντρωση περισσότερων δεδομένων πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός ενδελεχούς σχεδίου ανασκαφής και προστασίας της περιοχής.
Αυτό το κρίσιμο βήμα θα προηγηθεί της ανασκαφής και θα διασφαλίσει την προσεκτική διαχείριση τυχόν ευρημάτων. Ο Andrew Jones, μέλος της ερευνητικής ομάδας, επισήμανε την ευαίσθητη φύση της περιοχής, μιλώντας στην εφημερίδα The Sun, αναφερόμενος στον ψυχρό χειμώνα και το ενεργό γεωλογικό περιβάλλον.
“Η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε το σημείο”, τόνισε, προσθέτοντας πως οι αρχικές φάσεις περιλαμβάνουν δειγματοληψία εδάφους και εκτενείς σαρώσεις με ραντάρ σε συνεργασία με τουρκικά πανεπιστήμια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αναγνωρισμένες υπόγειες δομές είναι φυσικοί σχηματισμοί ή ίσως ανθρώπινες κατασκευές.
Ο αρχαιολόγος Nezih Başgelen, απλήρωτος στην πρώιμη μελέτη της περιοχής στο Όρος Αραράτ και διευθυντής της Πλατφόρμας Εποπτείας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, τόνισε το ιστορικό πλαίσιο της τοποθεσίας Ντουρουπινάρ.
Σημείωσε ότι η αρχική αναγνώρισή της από τον πλοίαρχο Ντουρουπινάρ το 1959, προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, οδηγώντας σε πρώιμες επιτόπιες μελέτες και εκτενή κάλυψη από τα ΜΜΕ.
Βεβαιότητες και αισιοδοξία
Επηρεασμένος από τα νέα, ο Ron Wyatt από τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την έρευνα και πραγματοποίησε αναλύσεις στην περιοχή το 1989, χρησιμοποιώντας ραντάρ διείσδυσης εδάφους και άλλες τεχνολογίες.
Τα αποτελέσματα και οι ερμηνείες της μελέτης του δημοσιεύθηκαν το 1989 στο βιβλίο ‘Discovered Noah’s Ark’ (“Τα Μυστικά της Κιβωτού που έχουν Ανακαλυφθεί”). Σε αυτό, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα στην περιοχή είναι υπολείμματα ενός πλοίου, οι διαστάσεις του οποίου ταιριάζουν με την Κιβωτό του Νώε, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.

Ελπίδες από τη μελέτη
Αν και το θέμα παραμένει ανοιχτό σε εικασίες, ο αρχαιολόγος Başgelen εκφράζει την πεποίθηση ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η χρήση drone και οι σαρώσεις με lidar, προμηνύουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Επιπλέον, επαναλαμβάνει τη σημαντική πιθανότητα αύξησης του θρησκευτικού τουρισμού και της ορειβασίας στην περιοχή γύρω από τα ίχνη της Κιβωτού, στο χωριό Telçeker, αναφέροντας ότι εκτενέστερες έρευνες θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το αφήγημα της περιοχής καθώς και την τουριστική της αξία.
Η προσεχής ανασκαφή σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή στην αναζήτηση για αποδείξεις που σχετίζονται με την Κιβωτό του Νώε. Καθώς οι ερευνητές προετοιμάζονται να εξερευνήσουν τον Σχηματισμό Ντουρουπινάρ, ο κόσμος ανυπομονεί να μάθει αν αυτή η πρώτη ελεγχόμενη ανασκαφή θα αποκαλύψει νέα στοιχεία για έναν από τους αρχαιότερους μύθους της ιστορίας.