Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου επανήλθε σε μερική λειτουργία μετά από 18 ώρες πλήρους διακοπής, λόγω πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό υποσταθμό που προκάλεσε μαζική διακοπή ρεύματος. Το περιστατικό προκάλεσε σοβαρές αναταραχές στον πιο πολυσύχναστο αεροπορικό κόμβο της Ευρώπης, με πάνω από 1.300 πτήσεις να επηρεάζονται, ενώ χιλιάδες επιβάτες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.
Η πρώτη πτήση που προσγειώθηκε μετά τον blackout ήταν της British Airways, λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδας), σηματοδοτώντας την αρχή της διαδοχικής αποκατάστασης. Παρόλο που το Χίθροου ακύρωσε όλες τις πτήσεις για την ημέρα, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε μερικώς, επιτρέποντας την επανεκκίνηση ορισμένων δρομολογίων. Η πλήρης αποκατάσταση αναμένεται από αύριο το πρωί, αν και οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες.
Το αεροδρόμιο ανακοίνωσε ότι οι ομάδες του εργάστηκαν συστηματικά για την αποκατάσταση της λειτουργίας, ενώ υποσχέθηκαν περαιτέρω ενημέρωση. Παράλληλα, η υπηρεσία FlightRadar 24 ανέφερε ότι πάνω από 1.300 πτήσεις επηρεάστηκαν, οδηγώντας σε αλυσιδωτά προβλήματα τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να επανατοποθετήσουν αεροσκάφη και πληρώματα.
Το συμβάν αυτό εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα: Πώς ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο μπορεί να βρεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μιας μόνο πυρκαγιάς;
Ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways, Σον Ντόιλ, χαρακτήρισε την κατάσταση «πρωτοφανή», επισημαίνοντας ότι έχει να δει διακοπή λειτουργίας τέτοιου μεγέθους σε αεροδρόμιο για πολλά χρόνια.
Πηγές από το αεροδρόμιο προσδιορίζουν ότι διαθέτει εφεδρικά συστήματα ηλεκτροδότησης, τα οποία όμως δεν επαρκούν για τη πλήρη λειτουργία ενός τόσο μεγάλου κόμβου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι υποδομές ασφαλείας είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.
Η ανησυχία εντείνεται καθώς η ενεργειακή και υποδομική ασφάλεια είναι στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, κυρίως λόγω των υβριδικών απειλών λόγω της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σαμποτάζ, οι αρχές διατηρούν ανοιχτό πνεύμα σε όλα τα πιθανά σενάρια.
Ο Τόμας Γουόλντμπι, CEO του αεροδρομίου, παραδέχθηκε ότι το Χίθροου δεν μπορεί να είναι 100% προστατευμένο από ορισμένα περιστατικά, χαρακτηρίζοντας την παροχή ρεύματος ως “αδύναμο σημείο”. Όπως δήλωσε:
«Ορισμένα απρόοπτα γεγονότα είναι αναπόφευκτα. Αυτό είναι ένα από αυτά».
Ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες, ευχαρίστησε το προσωπικό για τις προσπάθειές τους στην αποκατάσταση και σημείωσε ότι η απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας ήταν συγκρίσιμη με αυτή τη μιας μεσαίου μεγέθους πόλης.
Καθώς αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στην πλήρη αποκατάσταση, εξήγησε ότι απαιτείται χρόνος για την επαναλειτουργία χιλιάδων συστημάτων, έπειτα από αναδιάρθρωση της τροφοδοσίας. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι από τους τρεις υποσταθμούς του Χίθροου, ένας παρουσίασε βλάβη, δυσκολεύοντας περαιτέρω την κατάσταση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα αναλάβει το κόστος, δήλωσε ότι υπάρχουν διαδικασίες, ωστόσο το αεροδρόμιο δεν έχει νομική υποχρέωση για περιστατικά αυτού του τύπου.