Το Ιράν προειδοποίησε ότι η συνέχιση των αμερικανικών κυρώσεων «δεν θα επηρεάσει» την πολιτική του, μετά την απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε όλη τη χώρα ή σε άτομα που συνδέονται με την αγορά ιρανικού πετρελαίου.
«Οι παράνομες ενέργειες δεν θα αλλάξουν τη λογική, νόμιμη και διεθνώς κατοχυρωμένη θέση του Ιράν», ανέφερε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η χρήση κυρώσεων ενισχύει την «αμφιβολία και την καχυποψία» σχετικά με την αφοσίωση των ΗΠΑ στη διπλωματία, προστίθεται.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επαναβεβαιώνει την προτίμησή της για τη διπλωματική οδό και δηλώνει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις», επισημαίνεται. “Ταυτόχρονα, απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις προσεγγίσεις που στηρίζονται σε απειλές και πιέσεις”.
Σε μήνυμά του στο Truth Social την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί «άμεσα» την αυστηροποίηση της εφαρμογής των κυρώσεων κατά των αγοραστών ιρανικού πετρελαίου, στο πλαίσιο της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν.
«Όλες οι αγορές ιρανικού πετρελαίου ή πετροχημικών προϊόντων πρέπει να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ», έγραψε ο Τραμπ. «Κάθε χώρα ή άτομο που αγοράζει οποιαδήποτε ποσότητα πετρελαίου ή πετροχημικών προϊόντων του Ιράν θα υποστεί άμεσα έμμεσες κυρώσεις».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ελπίδα για νέες συνομιλίες με το Ιράν “εντός του εγγύς μέλλοντος”, μετά την αναβολή προγραμματισμένων συνομιλιών το Σάββατο.
Αραγτσί: Το Ιράν είναι πάντα έτοιμο για μια «δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία»
Την Πέμπτη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν είναι πάντα ανοιχτό σε μια «δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία», προσδιορίζοντας ότι αυτή θα περιλαμβάνει «την άρση των κυρώσεων».
Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν εχθρικές σχέσεις για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, επικεντρώνονται στη διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας για την αποτροπή του Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων — μια επιδίωξη που η Τεχεράνη αρνείται — σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της.
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, καθώς και η Κίνα και η Ρωσία, συμμετέχουν στη πολυμερή συμφωνία που υπεγράφη το 2015 με το Ιράν, η οποία περιλαμβάνει την επιτήρηση των πυρηνικών του δραστηριοτήτων σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Ωστόσο, η συμφωνία είναι πλέον υπό κατάρρευση μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018, κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμφωνία, που λήγει τον Οκτώβριο του 2025, προβλέπει την επιστροφή των διεθνών κυρώσεων αν το Ιράν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
→ Ρούμπιο: Το Ιράν πρέπει «να μείνει μακριά» από τον εμπλουτισμό ουρανίου