Η Γερμανία αλλάζει πολιτική για τις απελάσεις προσφύγων στην Ελλάδα
Για αρκετό καιρό, η Γερμανία δεν προχώρησε σε απελάσεις προσφύγων προς την Ελλάδα. Τώρα, όμως, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ασκεί πιέσεις για μια «αλλαγή κατεύθυνσης», ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τις αντιρρήσεις της. Στο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung αναφέρεται:
«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) σχεδιάζει την επανεισαγωγή επιστροφών προσφύγων προς την Ελλάδα, σύμφωνα με επιστολή του υφυπουργού Εσωτερικών, Μπέρντ Κρέσερ, προς τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια. Το σχέδιο αυτή τη φορά επικεντρώνεται κυρίως σε νέους άνδρες, που είναι άγαμοι, υγιείς και ικανοί να εργαστούν, εξαιρώντας ευάλωτες ομάδες όπως οικογένειες, γυναίκες, παιδιά, καθώς και ασθενείς ή ηλικιωμένους άνδρες.»
Η αλλαγή αυτή της γερμανικής πολιτικής, όπως τονίζεται από τη SZ, προήλθε από την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Λειψίας, η οποία στις 16 Απριλίου δήλωσε ότι οι μετανάστες που δεν ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες δεν αντιμετωπίζουν «εξευτελιστικές ή απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στην περίπτωση επιστροφής τους στην Ελλάδα».
«Αναμένονται αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα»
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να έχει δυσκολίες στην εφαρμογή των σχεδίων αυτών, διότι «αναμένονται αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα», η οποία είναι επίσης κράτος-μέλος της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να δεχθεί πίσω περισσότερους πρόσφυγες, επιμένοντας στην σκληρή στάση της μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
Το άρθρο αναφέρεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης, Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας ότι «το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να μην επηρεάζεται». Σύμφωνα με το έγγραφο, τα κρατίδια θα πρέπει να οργανώσουν περισσότερες επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες θα κληθούν αρχικά να επιστρέψουν οικειοθελώς, με τις αρχές σε κάποιες περιπτώσεις να καλύπτουν τα έξοδα. Αν αυτό δεν συμβεί, θα επιβληθεί αναγκαστική αποχώρηση.
Δηλώνεται ότι «το έγγραφο εστάλη πριν από την ανάληψη του υπουργείου από τον Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU), εντούτοις συνάδει με την κατεύθυνση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους. Ο καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς (CDU), επιβεβαίωσε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βερολίνο ότι «η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα στη Γερμανία πρέπει να μειωθεί, και οι επιστροφές να αυξηθούν».
Η SZ παρατηρεί ότι «είναι εμφανής η στρατηγική των γερμανικών αρχών να ασκήσουν πίεση στους πρόσφυγες να φύγουν οικειοθελώς από τη Γερμανία», ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ενδέχεται να επιβάλει περικοπές ή ακόμα και πλήρη διακοπή των επιδομάτων τους σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. «Απλά, όποιος δεν συμμορφώνεται με την εντολή αποχώρησης μπορεί να υπολογίζει σε μείωση ή πλήρη διακοπή των επιδομάτων του».
Πηγή: Deutsche Welle