Η κατάλληλη ώρα για να απολαύσετε αυτό το ευεργετικό ρόφημα μπορεί να επηρεάσει τα οφέλη του. Ειδικοί εξηγούν πότε είναι καλύτερο να πίνετε το τσάι σας. Είτε απολαμβάνετε τη ζεστασιά μιας αχνιστής κούπας μια δροσερή πρωινή στιγμή, είτε τη δροσιά ενός παγωμένου ροφήματος σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, το πράσινο τσάι παραμένει δημοφιλές λόγω της γήινης γεύσης και των σημαντικών του οφελών για την υγεία.
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Περιέχει φυτικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες, κυρίως επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές. Ωστόσο, παράγοντες όπως η ώρα της ημέρας και τα συνοδευτικά τρόφιμα ή ποτά μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση αυτών των ευεργετικών ενώσεων από τον οργανισμό σας.
Παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών
Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από το ρόφημα είναι:
- Χρόνος παρασκευής
- Συνοδευτικά ποτά ή τροφές
- Η προσωπική σας υγεία
Χρόνος παρασκευής
Η βράση για 5 λεπτά στους 100°C αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του τσαγιού σε σύγκριση με την παρασκευή του μόλις 2 λεπτών σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το ζεστό νερό διευκολύνει την εξαγωγή πολυφαινολών και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών σε σχέση με το κρύο νερό.
Συνοδευτικά ποτά ή τροφές
Καταναλώνετε φράουλες μαζί με το τσάι σας; Προσθέσετε φρέσκο λεμόνι στο παγωμένο τσάι; Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών στο πράσινο τσάι. Αντίθετα, η προσθήκη γάλακτος στο τσάι μειώνει την βιοδιαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών του.
Η υγεία σας
Κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ότι παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η γενετική μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα απορρόφησης των αντιοξειδωτικών, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες.
Πράσινο τσάι: Η ιδανική ώρα κατανάλωσης για μέγιστη απορρόφηση αντιοξειδωτικών
Σπάνια θα βρείτε έναν γιατρό που να αποτρέπει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το πράσινο τσάι είναι ένα ιδανικό, χωρίς θερμίδες και ζάχαρη, ρόφημα που είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά. «Το πιο σημαντικό είναι να πίνετε πράσινο τσάι όταν σας βολεύει, είτε το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδυ», σημειώνει η Joy Dubost, Ph.D., RD, διαιτολόγος και παγκόσμια διευθύντρια Ρυθμιστικών Υποθέσεων και Επιστήμης Υγείας στη Lipton.
Ωστόσο, είναι καλό να έχετε υπόψη κάποια πράγματα, ανάλογα με την ώρα που απολαμβάνετε το τσάι σας:
Πρωί
Καταναλώνοντας πράσινο τσάι το πρωί, λαμβάνετε τις ευεργετικές κατεχίνες από την αρχή της ημέρας. Επίσης, η κατανάλωσή του σε άδειο στομάχι μπορεί να είναι ευεργετική, καθώς δεν υπάρχουν άλλα θρεπτικά συστατικά που να ανταγωνίζονται την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών. Έρευνες δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και ορισμένα μέταλλα μπορεί να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα των φλαβονοειδών.
Μεταξύ των γευμάτων
Εξαρτάται από το πότε πίνετε το τσάι σας. Εάν το συνοδεύετε με σνακ ή το πίνετε πριν από το μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα, είναι πιθανό οι τανίνες του τσαγιού να επηρεάσουν την απορρόφηση σιδήρου. Είναι προτιμότερο να πίνετε πράσινο τσάι τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά το φαγητό για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών.
Μετά τα γεύματα
Για κάποιους, το πράσινο τσάι είναι ένας ωραίος τρόπος να ολοκληρώσουν ένα γεύμα. Ωστόσο, υπάρχει και πάλι η προειδοποίηση ότι οι τανίνες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, όπως ο σίδηρος. Είναι καλύτερο να περιμένετε μερικές ώρες πριν απολαύσετε ένα φλιτζάνι τσάι.
Βράδυ
Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το τσάι ως μια χαλαρωτική επιλογή πριν τον ύπνο. Ωστόσο, το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη – περίπου 30 mg ανά φλιτζάνι – που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη. Ένα ντεκαφεϊνέ τσάι είναι μια εναλλακτική, αν και περιέχει λιγότερα φλαβονοειδή. Αν θέλετε ένα ρόφημα πριν τον ύπνο, σκεφτείτε ένα χωρίς καφεΐνη, όπως το χαμομήλι.
Συμβουλές για την μεγιστοποίηση της απορρόφησης των αντιοξειδωτικών
Για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από το πράσινο τσάι, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:
- Χρησιμοποιήστε τη σωστή μέθοδο παρασκευής: Ο Dubost προτείνει να βράζετε το τσάι με βραστό νερό (100°C) για 3-4 λεπτά.
- Συνδυάστε το με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια ή φράουλες, μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών του.
- Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά: Η προσθήκη γάλακτος μπορεί να μειώσει την ικανότητα του τσαγιού να παρέχει αντιοξειδωτικά. Είναι καλύτερο να πίνετε το πράσινο τσάι σκέτο.
Το πράσινο τσάι προσφέρει φυσικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές Ιδιότητες. Η χρονική στιγμή κατανάλωσης του μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό σας. Σιγουρευτείτε ότι το παρασκευάζετε σωστά, και συνδυάζετε την κατανάλωση του με βιταμίνη C για βελτιωμένα αποτελέσματα.