Η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Κάγια Κάλας, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Βελιγράδι με τη Σερβική πολιτική ηγεσία, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων σχετικά με την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον εκλογικό νόμο.
«Από τις συνομιλίες μου με τη Σερβική ηγεσία, είναι προφανές ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός στόχος. Ωστόσο, πρέπει να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες που να υποστηρίζουν αυτόν τον στόχο. Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι για την ένταξη. Πρέπει να σημειωθεί πραγματική πρόοδος, με τα επόμενα βήματα να περιλαμβάνουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Κάλας σε συνέντευξη Τύπου.
Η Ευρωπαία Επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον Πρωθυπουργό Τζούρο Μάτσουτ, την πρόεδρο της Βουλής ‘Ανα Μπρνάμπιτς, εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και με αντιπροσωπεία φοιτητών.
Η κυρία Κάλας ζήτησε από τον Πρόεδρο Βούτσιτς «να συνοδεύσει τα λόγια με πράξεις» στην ευρωπαϊκή προοπτική, ώστε η Σερβία «να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα για τη διεύρυνση εντός της ΕΕ».
Όσον αφορά το Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Για το θέμα του Κοσόβου, τόνισε την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Είναι ώρα να ξεπεραστεί το παρελθόν και οι δύο πλευρές να εργαστούν για ένα κοινό μέλλον», επεσήμανε η Κάλας, τονίζοντας την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ.
Από τον Πρόεδρο Βούτσιτς, ζήτησε επίσης να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Η επίσκεψη του Προέδρου Βούτσιτς στη Μόσχα στις 9 Μαΐου ήταν επίσης θέμα συζήτησης. Όπως ανέφερε η κ. Κάλας, του είπε ότι «δεν κατανοεί γιατί ήταν απαραίτητο να στέκεται πλάι-πλάι με κάποιον που διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία». Υπογράμμισε ότι οι υποψήφιες χώρες προς ένταξη είναι υποχρεωμένες να συντονίσουν την εξωτερική τους πολιτική με την ΕΕ. «Αν επιθυμείτε να είστε μαζί μας, ελάτε να συνεργαστούμε, αυτό περιμένουμε από τις υποψήφιες χώρες», τόνισε.
Εσωτερικές «αναταράξεις»
Σχολιάζοντας τις εσωτερικές εξελίξεις στη Σερβία και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Επισήμανε την ανάγκη προστασίας της αυτονομίας των Πανεπιστημίων και καταδίκασε πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη σχετικά με την κράτηση ακτιβιστών της αντιπολίτευσης που κατηγορούνται για κατάλυση της συνταγματικής τάξης.
Η επίσκεψη στο Βελιγράδι αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της Επιτρόπου Εξωτερικής Πολιτικής σε τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με τις επόμενες επισκέψεις να αφορούν το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία.
Πηγή: ΑΜΠΕ