Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Πέμπτη το Ισραήλ να επιδείξει «έλεος» στη Λωρίδα της Γάζας και να τερματίσει τον πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενεύη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνέλευσης υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους ανέφερε ότι η τρέχουσα σύγκρουση δεν θα προσφέρει κανένα όφελος και ότι απαιτείται μια βιώσιμη λύση. «Η έκκληση για ειρήνη είναι πραγματικά προς το συμφέρον του Ισραήλ. Πιστεύω ότι ο πόλεμος βλάπτει τη χώρα σας και δεν θα οδηγήσει σε μόνιμη λύση», δήλωσε ο Δρ. Τέντρος, 60 ετών.
«Σας καλώ να επιδείξετε έλεος. Αυτό θα είναι ωφέλιμο για εσάς (το Ισραήλ) και για τους Παλαιστίνιους. Θα συμβάλει επίσης στην ανθρωπότητα», τόνισε, ζητώντας από το Ισραήλ να σταματήσει την «συστηματική καταστροφή» των υγειονομικών υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά από δύομισι μήνες πλήρους αποκλεισμού της περιοχής, η οποία έχει υποστεί εκτενή καταστροφή λόγω του πολέμου ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, το ΟΗΕ ανέφερε ότι περίπου 90 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Γάζα την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης του ΠΟΥ, περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν «άμεσο κίνδυνο θανάτου».
«Πρέπει να τερματίσουμε τον λιμό, να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους (που απήχθησαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023) και να ανανοηματοδοτήσουμε και να αναστηλώσουμε το σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
«Περισσότερο από το 94% των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τη δημόσια υγεία. Στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, σχεδόν όλες οι υγειονομικές υποδομές έχουν καταρρεύσει ή είναι εκτός λειτουργίας.
«Είναι συστηματική η καταστροφή. Τα νοσοκομεία επαναλειτουργούν και ανανεώνονται, αλλά εκτίθενται ξανά σε εχθροπραξίες ή δέχονται επιθέσεις. Αυτός ο κύκλος καταστροφής πρέπει να σταματήσει», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Μπορώ να κατανοήσω την κατάσταση των ανθρώπων στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Μπορώ να την νιώσω. Μπορώ να την φανταστώ. Μπορώ ακόμη και να ακούσω τους ήχους. Αυτό οφείλεται στο μετατραυματικό στρες», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, αναφερόμενος στην παιδική του ηλικία στην Αιθιοπία κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Είναι απερίσκεπτο να χρησιμοποιείται η τροφή ως όπλο. Είναι πραγματικά άδικο να μετατρέπεται το ιατρικό υλικό σε όπλο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.