Το F-16 έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο επιτυχημένα μαχητικά αεροσκάφη στην ιστορία, με περισσότερα από 50 χρόνια παρουσίας, συνεχίζοντας την καινοτομία του και διατηρώντας ηγετική θέση παγκοσμίως. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF) σχεδιάζει να παραγγείλει νέα F-16, συγκεκριμένα την έκδοση block 80. Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, βρίσκεται στις ΗΠΑ για να επισκεφθεί το εργοστάσιο παραγωγής των F-35.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει την παραγωγή μιας νέας έκδοσης του F-16, το block 80, με στόχο τη διατήρηση του μαχητικού σε υπηρεσία μετά το 2040.
Ο Aρχηγός του Αμερικανικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχος Ντέιβιντ Άλβιν, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δυνατότητες της νέας εκδοχής, το Block 80, που θα αντικαταστήσει τα Viper, block 70 και block 72 που είναι ήδη σε παραγωγή με παραγγελίες από πολλές χώρες.
«Αν εξετάσουμε την προσαρμογή της παραλλαγής εξαγωγής σε Block 80, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και να αξιολογήσουμε τη διαδικασία παραγωγής, και θα πρέπει να επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Allvin σε ερωτήσεις του γερουσιαστή Τόμας Κότον.
«Πραγματικά θα πρέπει να εξετάσω τις δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανικής βάσης», πρόσθεσε, «διότι το τρέχον Block 70 καταναλώνει πολλές γραμμές παραγωγής και απαιτεί παραγωγική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των FMS [Πωλήσεις Στρατιωτικού Εξοπλισμού στο Εξωτερικό]».
Είναι ενδιαφέρον ότι δεν είναι σαφές εάν το Block 80 είναι πλέον επίσημο σχέδιο της Πολεμικής Αεροπορίας ή αν αναφέρθηκε απλώς υποθετικά στην ακρόαση.
Τα Block 70/72 F-16C/D που βρίσκονται σε παραγωγή θεωρούνται εξαιρετικά ικανά, με προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα αποστολής, ηλεκτρονικό ραντάρ AESA και νέα ψηφιακή σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου. Αυτά είναι μαχητικά 4,5 γενιάς που η Ελλάδα αποκτά μέσω του προγράμματος αναβάθμισης στην ΕΑΒ.
Η αλληλέγγυα έκδοση Block 80 αναμένεται να είναι ακόμη πιο ικανή, καθώς και προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με το αμερικανικό «The War Zone», ο Cotton ρώτησε αν η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να προχωρήσει σε παραγγελίες για το Block 70 και το Block 72, με τον Αμερικανό Αρχηγό να αναφέρει ότι δεν υπάρχει σχετική μελέτη έτοιμη αυτή τη στιγμή.
Στην «φωλιά» των F-35
Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, είναι ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες για επίσημη επίσκεψη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, προσκεκλημένος του Αμερικανού ομολόγου του David Allvin, συζητά διάφορα προγράμματα που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία, κυρίως την προμήθεια ιπτάμενων τάνκερ KC-135 και δύο μεταχειρισμένων C-130. Επίσης, θα ενημερωθεί από κοντά για τα slots παραγωγής των ελληνικών F-35 και το πρόγραμμα εκπαίδευσης τεχνικών και πιλότων στο εργοστάσιο παραγωγής τους στο Fort Worth του Τέξας.
Προβλέπεται ότι τα πρώτα ελληνικά F-35 θα παραληφθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, το 2030.
Προχθές, ο Αρχηγός ΓΕΑ είχε συνάντηση με τα μέλη του ΔΣ του American Hellenic Institute στα γραφεία τους.