Δυστυχώς, οι παράπλευρες απώλειες από την πολεμική κατάσταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν αρχίζουν να επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό, αν και σε περιορισμένο βαθμό. Η πρόσφατη εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύρραξη προσθέτει ανησυχία για επιδείνωση της τουριστικής κίνησης, εξαιτίας του αυξανόμενου κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς.
«Ο τουρισμός», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), Γιάννης Χατζής, «είναι ένας από τους πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας σε περίπτωση γεωπολιτικής ή οικονομικής αναταραχής. Παρόλο που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν έχει οδηγήσει σε μαζικές ακυρώσεις, έχει ήδη περιορίσει τη ροή επισκεπτών από το Ισραήλ—μια στρατηγικά σημαντική αγορά που συνεισφέρει σημαντικά στις τουριστικές εισπράξεις. Το 2024, αναμένονται περίπου 700.000 αφίξεις Ισραηλινών στην Ελλάδα, με εκτίμηση 800.000 για το 2025, αλλά αυτή η πρόβλεψη αμφισβητείται, καθώς παρατηρείται μείωση 11% στις προγραμματισμένες πτήσεις από το Ισραήλ για την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου. Αυτό ενισχύει τις ανησυχίες για το μέλλον, ιδιαίτερα αν η γεωπολιτική ένταση συνεχιστεί ή κλιμακωθεί.»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι αναλογικά μεγαλύτερες σε περιοχές που εξαρτώνται από την ισραηλινή αγορά, όπως στα Ζαγοροχώρια και σε παραθαλάσσιους προορισμούς, όπου οι επισκέπτες από το Ισραήλ αποτελούν σημαντικό τμήμα της τουριστικής δαπάνης.
Από τις ευρωπαϊκές αγορές και τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν προς το παρόν ανησυχητικές ενδείξεις. Αντίθετα, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, γεγονός που, όπως αναφέρει ο κ. Χατζής, αποτελεί ένδειξη ότι η τουριστική ζήτηση παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά τις προκλήσεις. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ρευστή και απαιτεί συνεχής παρακολούθηση και ευελιξία.
Στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Ξενοδόχων αναφέρει ότι δεν υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις, αλλά περιορισμένες. Οι Ισραηλινοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% των συνολικών πληροτήτων των ξενοδοχείων της πόλης, και το 0,5% ακυρώσεων για ένα μήνα είναι σχετικά ασήμαντο. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για τις συνέπειες από μια παρατεταμένη διάρκεια των εχθροπραξιών ή την εμπλοκή άλλων χωρών, που θα εντείνει την παγκόσμια αβεβαιότητα και τη διάθεση για ταξίδια.
Στη Χαλκιδική, ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών δεν είναι μεγάλος και δεν επηρεάζει σημαντικά την συνολική τουριστική κίνηση. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνει ότι πρόσφατα έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στις κρατήσεις λόγω διεθνούς αβεβαιότητας που προκαλεί η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ο φόβος εμπλοκής άλλων χωρών.
Στο Πήλιο, οι Ισραηλινοί είναι από τις πιο σημαντικές εθνικότητες στον εισερχόμενο τουρισμό, και σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, ήδη σημειώνονται ακυρώσεις για Ιούλιο και Αύγουστο.
Πλήγματα σε Κρήτη και Ρόδο
Ανησυχία εκφράζουν και οι ξενοδόχοι της Κρήτης, καθώς οι Ισραηλινοί είναι η έβδομη μεγαλύτερη αγορά τουριστικής κίνησης, και έχουν ήδη υπάρξει ακυρώσεις μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Στη Ρόδο, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή, με τους Ισραηλινούς να αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά του νησιού. Εκτιμάται ότι έχουν χαθεί περίπου 10.000 αεροπορικές θέσεις από το Ισραήλ μέχρι το τέλος Ιουνίου, με παρόμοια εικόνα και για τον Ιούλιο. Το 2024, η Ρόδος υποδέχθηκε περίπου 140.000 Ισραηλινούς, αλλά φέτος, μέχρι τον Μάιο, ήταν μόνο 25.000.
Η Αθήνα είναι επίσης δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς, αλλά με αυτοί να είναι μόνο μια από πολλές αγορές, οι συνέπειες είναι διαχειρίσιμες, αν και ήδη παρατηρούνται επιπτώσεις στον τομέα του yachting.
Υπενθυμίζεται ότι οι πτήσεις της Aegean Airlines από και προς το Τελ Αβίβ έχουν ακυρωθεί έως τις 12 Ιουλίου, καθώς και όλες οι πτήσεις προς Βυρητό, Αμμάν και Ερμπίλ μέχρι τις 28 Ιουνίου, και η επιστροφή στην κανονικότητα εξαρτάται από την εξέλιξη της σύρραξης.