Ο οργανισμός World Press Photo είχε αναδείξει νέες αμφιβολίες σχετικά με την πατρότητα της εμβληματικής φωτογραφίας «The Terror of War», πιο γνωστής ως «Napalm Girl», αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση γύρω από μία από τις πιο εμβληματικές εικόνες του 20ού αιώνα.
Ο οργανισμός, ο οποίος είχε απονείμει στη φωτογραφία τον τίτλο «Φωτογραφία της Χρονιάς» το 1973, ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει» την αναγνώριση του Νικ Ουτ ως φωτογράφου της. Σύμφωνα με συνοδευτική έκθεση, τα «οπτικά και τεχνικά» στοιχεία φαίνεται να υποδεικνύουν ότι ο πραγματικός φωτογράφος είναι ο Βιετναμέζος freelancer Νγκουγιέν Ταν Νγκε.
Η συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «The Stringer» στο Φεστιβάλ Σάντανς τον Ιανουάριο, το οποίο υποστηρίζει ότι η συγκλονιστική φωτογραφία της εννιάχρονης Κιμ Φουκ, που τρέχει γυμνή και καμένη από ναπάλμ, τραβήχτηκε από τον Νγκε και όχι τον Ουτ, μετά από επίθεση της νοτιοβιετναμικής αεροπορίας στις 8 Ιουνίου 1972 στο Τρανγκ Μπανγκ. Ο Νγκε βρισκόταν εκεί μαζί με άλλους φωτογράφους.
Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο Νγκε πούλησε τη φωτογραφία στο Associated Press, αλλά οι υπεύθυνοι του πρακτορείου αποδώσαν τα εύσημα στον Νικ Ουτ, ο οποίος ήταν επίσημος ανταποκριτής στη Σαϊγκόν. Το CNN επισημαίνει ότι δεν έχει προλάβει να αξιολογήσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς, καθώς το ντοκιμαντέρ δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη και η VII Foundation δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα.
Ο Ουτ εμμένει στην πατρότητα της φωτογραφίας
Ο Ουτ, σήμερα 73 ετών, απορρίπτει τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος του, Τζιμ Χόρνσταϊν, χαρακτήρισε την απόφαση του World Press Photo «θλιβερή και αντιεπαγγελματική», τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί του Νγκε δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία.
Το Associated Press, από την πλευρά του, δημοσίευσε μια εκτενή έκθεση 96 σελίδων που βασίζεται σε μαρτυρίες, τεχνικές αναλύσεις και 3D μοντέλα της σκηνής. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αλλάξει η αναγνώριση, αν και χαρακτήρισε δύσκολη την πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας του φωτογράφου λόγω της χρονικής απόστασης.
Το World Press Photo, ωστόσο, κράτησε διαφορετική στάση. Η διευθύντρια του οργανισμού, Ζουμάνα Ελ Ζέιν Κούρι, ανέφερε ότι οι αμφιβολίες είναι σοβαρές και ότι, χωρίς σαφή αποδεικτικά στοιχεία υπέρ άλλου φωτογράφου, η πατρότητα παραμένει αδιευκρίνιστη.
Ποια στοιχεία ενίσχυσαν την αμφιβολία
Η έκθεση βασίστηκε στο ντοκιμαντέρ και στην ανάλυση του ερευνητικού κέντρου Index. Σύμφωνα με αυτήν, ο Ουτ θα έπρεπε να έχει τρέξει 60 μέτρα για να τραβήξει τη φωτογραφία, κάτι που θεωρείται «εξαιρετικά απίθανο, αν και όχι αδύνατο».
Το Associated Press αμφισβήτησε την εκτίμηση των 60 μέτρων, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με χαμηλής ανάλυσης βίντεο, η απόσταση μπορεί να ήταν μόνο 32,8 μέτρα, κάτι που καθιστά εφικτό το γεγονός ότι ο Ουτ μπορεί πραγματικά να έχει τραβήξει τη φωτογραφία.
Ένα επιπλέον ερώτημα αφορά την κάμερα. Ενώ το AP αρχικά υποστήριξε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε με Pentax, την οποία χρησιμοποιούσε ο Νγκε, ο Ουτ είχε δηλώσει ότι είχε μόνο Leica και Nikon. Ωστόσο στην πρόσφατη έρευνα του AP, παραδέχτηκε ότι είχε μαζί του και μια Pentax, και το πρακτορείο βρήκε αρνητικά με χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν Pentax.
Ένας άλλος πιθανός «πατέρας»
Η αναφορά του World Press Photo περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο τρίτου φωτογράφου, του Χουιν Κονγκ Φουκ, στρατιωτικού φωτορεπόρτερ από το Βιετνάμ, που ενδέχεται να βρισκόταν στο σωστό σημείο για να έχει τραβήξει την εικόνα.
Ο Νικ Ουτ δήλωσε ότι η έκθεση του AP επιβεβαιώνει «ό,τι πάντα γνωρίζαμε», δηλαδή ότι ο ίδιος δικαίως έχει τα εύσημα για τη φωτογραφία, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση δύσκολη και επώδυνη.
Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε παγκοσμίως την επόμενη ημέρα της επίθεσης και έγινε σύμβολο της διεθνούς κατακραυγής για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Ο Ουτ τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1973 και, από τότε, έχει δώσει πολλές διαλέξεις υπέρ της ειρήνης, συχνά μαζί με την Κιμ Φουκ, η οποία απέκτησε πολιτικό άσυλο στον Καναδά το 1992.
Η αφήγηση των γεγονότων
Μιλώντας στο CNN για την 50ή επέτειο της φωτογραφίας το 2022, ο Ουτ αφηγήθηκε: «Είδα την Κιμ να τρέχει και να φωνάζει ‘Καίει! Καίει!’. Όταν τράβηξα τη φωτογραφία, διαπίστωσα ότι το σώμα της είχε καεί σοβαρά. Αφήνοντας κάτω τις κάμερες, της έριξα νερό και την πήγα με το βαν στο νοσοκομείο».
Όταν επέστρεψε στο γραφείο του AP, οι τεχνικοί και οι συντάκτες τον ενημέρωσαν ότι η φωτογραφία ήταν σοκαριστική και ότι θα κέρδιζε το βραβείο Πούλιτζερ.
Η επιτροπή Πούλιτζερ ανακοίνωσε στο CNN ότι δεν προγραμματίζει καμία ενέργεια. Αναφέρει ότι βασίζεται στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για να διασφαλίζουν την πατρότητα των υποψηφίων τους, και το AP κατέληξε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να αλλάξει η αναγνώριση.