Σίγουρα μία από τις πιο αγαπημένες απολαύσεις είναι η πίτσα. Με πλούσιο τυρί, λαχανικά, ζαμπόν και διάφορους συνδυασμούς υλικών πάνω σε μία νόστιμη ζύμη, η πίτσα είναι ένα από τα πιο λαχταριστά πιάτα. Ωστόσο, το αγαπημένο αυτό φαγητό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές προκλήσεις ή περιορισμούς.
«Η επιλογή των τροφίμων που καταναλώνετε επηρεάζει σημαντικά την υγεία σας, καθώς το φαγητό δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και ικανοποίηση», αναφέρει η Laura Burak, MS, RD, συγγραφέας του “Slimdown with Smoothies” και ιδρύτρια του “Laura Burak Nutrition”.
Υπάρχουν, όμως, ορισμένες ομάδες ανθρώπων που είναι προσεκτικοί στην επιλογή της πίτσας που θα καταναλώσουν καθώς και στη συχνότητα κατανάλωσής της.
«Αν η κατανάλωση πίτσας αποτελεί πρόβλημα για την υγεία σας, υπάρχουν πολλές νόστιμες εναλλακτικές για να ικανοποιήσετε τις γευστικές σας προτιμήσεις, ειδικά αν έχετε δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα», προσθέτει η Burak.
Ποιες ομάδες χρειάζεται να προσέχουν όταν τρώνε πίτσα
Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, αλλεργία στο σιτάρι ή δυσανεξία στη λακτόζη
Προβλέψεις από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας αναφέρουν ότι η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μία από τις πιο σοβαρές αιτίες για να επιλέξετε να αποφύγετε την πίτσα. Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που προκαλεί αφόρητη ταλαιπωρία σε όσους πλήττονται.
Πολλοί καταλήγουν να αυτοδιαγιγνώσκονται με δυσανεξία στη γλουτένη χωρίς ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, η ACAAI τονίζει ότι είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν αποκλείσετε τρόφιμα από τη διατροφή σας.
Αν κάποιος με αλλεργία στο σιτάρι ή δυσανεξία στη γλουτένη φάει κανονική πίτσα, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως κνίδωση, ναυτία, πονοκεφάλους ή ρινική καταρροή. Ευτυχώς, σήμερα υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές. Έτσι, όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να απολαύσουν πίτσα, αρκεί να είναι φτιαγμένη με τα κατάλληλα υλικά.
Μπορείτε να επιλέξετε πίτσα με ζύμη χωρίς γλουτένη, φτιαγμένη από κουνουπίδι ή άλλα λαχανικά, όπως μπρόκολο ή λάχανο. Να είστε βέβαιοι ότι τα τυριά και άλλα υλικά που χρησιμοποιήσετε είναι επίσης χωρίς γλουτένη.
Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένα τυριά για την πίτσα σας, ωστόσο είναι καλύτερα να την παρασκευάσετε στο σπίτι. Τυριά όπως γκοργκοντζόλα, παρμεζάνα, γκρουγιέρ ή φοντίνα περιέχουν <0,1 γραμμάρια λακτόζης ανά 100 γραμμάρια.
Ανάλογα με το επίπεδό σας σε δυσανεξία, μπορείτε να αποφύγετε τα ενοχλητικά συμπτώματα επιλέγοντας μοτσαρέλα (0,7 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια) ή τσένταρ (0,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια). Να έχεις υπόψη ότι ορισμένα εστιατόρια χρησιμοποιούν διαφορετικά τυριά, επομένως είναι προτιμότερο να φτιάξετε την πίτσα σας στο σπίτι ή να παραγγείλετε μία χωρίς λακτόζη.
Άτομα με υψηλή χοληστερόλη
Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται περισσότερο από τα λίπη και τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε, και όχι μόνο από την χοληστερόλη των τροφίμων. Η Ιατρική Σχολή Τζον Χόπκινς επισημαίνει ότι η καλύτερη στρατηγική για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη είναι να περιορίσουν τα κορεσμένα και trans λιπαρά.
Εάν είστε λάτρης της πίτσας αλλά έχετε υψηλή χοληστερόλη, θα πρέπει να αποφεύγετε τις έτοιμες πίτσες από delivery. Είναι καλύτερο να φτιάξετε τη δική σας, με καλά επιλεγμένα υλικά που δεν θα βλάψουν την υγεία σας. Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε την πίτσα από την διατροφή σας, αρκεί να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα, το είδος και τη συχνότητα που την καταναλώνετε.
«Οι πελάτες μου συχνά θεωρούν την πίτσα ένα από τα πιο αγαπημένα τους φαγητά αλλά την αποφεύγουν λόγω υγειονομικών και βαρύτητας λόγων. Ωστόσο, γνωρίζω ότι η πίτσα μπορεί να είναι μέρος μίας υγιεινής διατροφής, αρκεί να την ισορροπήσετε με άλλες τροφές», καταλήγει η Laura Burak.