Σήμερα, Δευτέρα 5 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι εξής: Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια, Ειρηναίος, Ρένος, Ειρηναία, Εφραίμ, Εφραίμιος, Εφραίμης, Ευφραίμ, Εφραιμία, Ευφραιμία, Ευφραιμίτσα.
Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς
Η Αγία Ειρήνη υπηρέτησε το Χριστιανισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ήταν κόρη του Λικινίου, βασιλιά ενός μικρού βασιλείου, και της Λικινίας. Καταγόταν από την πόλη Μαγεδών και ονομαζόταν αρχικά Πηνελόπη. Όταν έκλεισε τα έξι, ο πατέρας της την έκλεισε σε πύργο και ανέθεσε την εκπαίδευσή της στον γέροντα Απελλιανό, ο οποίος κατέγραψε τα περιστατικά του μαρτυρίου της.
Μια νύχτα, η Ειρήνη είχε ένα όραμα: ένα περιστέρι μπήκε στον πύργο και άφησε ένα κλαδί ελιάς στο τραπέζι, ενώ ένας αετός έφερε ένα στεφάνι από λουλούδια. Ένας κόρακας, από την άλλη, έβαλε ένα φίδι στο ίδιο τραπέζι. Ύστερα από αυτό, συζήτησε το όραμά της με τον Απελλιανό, που το εξήγησε ως προμήνυμα του μαρτυρίου και του δόξα της.
Η αναγνώρισή της στον Χριστιανισμό προήλθε μέσω μιας κρυπτοχριστιανής φίλης, που την ονόμασε Ειρήνη κατά την κρυφή της βάπτιση από τον ιερέα Τιμόθεο.
Ο πατέρας της, Λικίνιος, ανακάλυψε την πίστη της και διέταξε την εκτέλεσή της. Όμως, ένα άγριο άλογο σκότωσε τον Λικίνιο αντί να βλάψει την Ειρήνη. Αυτή η θαυμαστή στιγμή οδήγησε στην πίστη και της οικογένειας της.
Αργότερα, η Ειρήνη πρόφερε την πίστη της στον Νουμεριανό στην Καλλίπολη. Παρά τις βάναυσες δοκιμασίες, όπως η φυλάκισή της σε χάλκινα βόδια, παρέμεινε αβλαβής, προκαλώντας χιλιάδες πιστούς να προσχωρήσουν στον Χριστιανισμό. Τελικά, μαρτύρησε στη Μεσημβρία και αναστήθηκε, μεταφέροντας στην πίστη τον διοικητή και το λαό.
Μετακομίζοντας στην Έφεσο, συνεχίζει να εκτελεί θαύματα έως τον θάνατό της το 315 μ.Χ., όταν και κοιμήθηκε μέσα σε μία λάρνακα. Η ταφόπετρα απομακρύνθηκε και η λάρνακα βρέθηκε κενή.
Κατά τα δυτικά μαρτυρολόγια, φέρεται να μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β’, μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού.
Άγιος Εφραίμ
Ο Άγιος Εφραίμ, γεννημένος Κωνσταντίνος Μόρφης, ήρθε στη ζωή στα Τρίκαλα το 1384 μ.Χ. Έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του ανέλαβε τη φροντίδα του και των άλλων αδελφών του. Σε ηλικία 14 ετών, προκειμένου να αποφύγει τον εξισλαμισμό, εντάχθηκε στη Μονή του Ευαγγελισμού στην Αττική.
Εκεί, ο Άγιος Εφραίμ ακολούθησε τον Χριστό με πάθος, υλοποιώντας ένα πνευματικό έργο. Όταν οι Τούρκοι επιτέθηκαν το 1416, πολλές φορές αναγκάστηκε να βιώσει σκληρές καταστάσεις.
Το 1424, οι Τούρκοι σφαγίασαν τους Πατέρες της Μονής, ενώ ο Άγιος απουσίαζε για προσευχή. Όταν επιστρέφει, θρηνεί την απώλεια τους.
Ένα χρόνο αργότερα, συνελήφθη και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, στα οποία υπέκυψε την 5η Μαΐου 1426, κρεμασμένος ανάποδα και παθητικά πληγωμένος.
Μετά από σχεδόν πεντακόσια χρόνια, ήρθε στο φως η εύρεση των λειψάνων του την 3η Ιανουαρίου 1950.
Ο Άγιος Εφραίμ γιορτάζεται δύο φορές τον χρόνο: στις 3 Ιανουαρίου για την εύρεση των λειψάνων και στις 5 Μαΐου για το μαρτυρικό του τέλος.
Στα Τρίκαλα, η γιορτή πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου, δίπλα στο πατρικό του σπίτι. Το 2011, ο Άγιος αναγνωρίστηκε και επίσημα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.