Σήμερα είναι Παρασκευή 4 Μαρτίου 2025 και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν υπάρχουν γνωστά ονόματα προς τιμήν.
Ωστόσο, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Οσίων Γεωργίου του εν τω Μαλεώ, Ζωσιμά και Πλάτωνος, και Θεωνά, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.
Για να θυμόμαστε τη Θεοτόκο, στην απογευματινή λειτουργία της Παρασκευής ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος, γνωστός και ως «Κοντάκιο», που αποτίει φόρο τιμής σ’ Αυτήν ως «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».
Ο ύμνος αυτός ψάλλεται στις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: οι τέσσερις πρώτες στίχοι-προμήτρια και τον πέμπτο σε ολόκληρη τη μορφή του. Αποτελείται από ένα προοίμιο και 24 στροφές.
Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, γραμμένο σύμφωνα με τους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του διακρίνεται για τη σοβαρότητα και την ποιητικότητα, εμπλουτισμένη με κοσμητικά επίθετα και πλούσια σχήματα λόγου, όπως αντιθέσεις και μεταφορές. Το κύριο θέμα του είναι η υμνολογία της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, εκφρασμένο με αρκετές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, που του δίνουν έναν θριαμβευτικό τόνο.
Όσιος Γεώργιος ο εν Μαλεώ
Από νεαρή ηλικία, ο Όσιος Γεώργιος αφιερώθηκε ολόψυχα στον Κύριο. Όταν οι γονείς του αποφάσισαν να τον παντρέψουν χωρίς τη θέλησή του, εκείνος έγινε μοναχός και αφοσιώθηκε σε ποικίλες πνευματικές ασκήσεις, όπως η νηστεία, η σκληραγωγία, η προσευχή και η μελέτη των θεϊκών Γραφών.
Πολλοί επισκέπτονταν τον Όσιο, και μέσω της μετανοίας τους φωτίζονταν και επέστρεφαν στον Χριστό. Ωστόσο, λόγω του πλήθους των επισκεπτών, δεν τον άφηναν ήσυχο να προσευχηθεί, γι’ αυτό και ο Γεώργιος αποσύρθηκε στο Όρος Μαλαιό, όπου μπορούσε να ησυχάζει. Ακόμη και εκεί, συγκεντρώθηκε αρκετός αριθμός μοναχών, τους οποίους καθοδηγούσε με προσευχή και άσκηση. Η αρετή του τον ανέδειξε τόσο πολύ, ώστε να γίνει γνωστός και θαυμαστός, ακόμη και στους άρχοντες και βασιλείς, στους οποίους έγραφε αξιόλογες συμβουλές για ποικίλα ζητήματα.
Ο Όσιος προείπε τον θάνατό του τρία χρόνια νωρίτερα. Λίγο πριν φύγει από αυτή τη ζωή, αφού ασθένησε, συγκέντρωσε τους μοναχούς του Όρους Μαλαιό και τους έδωσε θεϊκές συμβουλές, παραδίδοντας έτσι την ψυχή του στον Θεό, τον οποίο τόσο αγάπησε από την παιδική του ηλικία.