Σήμερα, Τετάρτη 30 Απριλίου 2025, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι εξής: Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ, Ασημάκης, Ασημίνα, Ασημένια, Μένια, Μίνα, Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα, Δονάτος, Δονάτα, Ντονάτα, Ντονατέλα, Ντόνα, Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα, καθώς και Γιακουμής.
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων Αγίας Αργυρής
Η κύρια γιορτή της Αγίας Αργυρής εορτάζεται στις 5 Απριλίου. Σήμερα, τιμούμε την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων της, που έλαβε χώρα στις 30 Απριλίου 1725 στον ναό της Αγίας Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.
Άγιος Δονάτος, Επίσκοπος Ευροίας
Ο Άγιος Δονάτος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου (379 – 395 μ.Χ.). Γεννήθηκε γύρω στο 330 μ.Χ. στην Εύροια και σπούδασε στο Βουθρωτό της Ηπείρου. Στα τριάντα του χρόνια, χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ευροίας, υπηρετώντας για περίπου τριάντα χρόνια. Έλαβε μέρος στη Β’ Οικουμενική Σύνοδο. Υπάρχουν και άλλες αναφορές που αναφέρουν ότι προέρχονταν από τη Δύση, καθώς το όνομά του ήταν διαδεδομένο εκεί.
Τα λατινικά κείμενα συχνά συγχέουν τον Άγιο Δονάτο, Επίσκοπο Ευροίας, με τον ομότιτλο Επίσκοπο Αρητίου Τυρρηνίας, που μαρτύρησε επί Ιουλιανού του Παραβάτου. Αυτή η σύγχυση προέρχεται από την ομοιότητα των ονομάτων, αλλά και από το γεγονός ότι η Επισκοπή Ευροίας υπαγόταν δυτικά, αν και πολιτικά υπαγόταν στο Βυζάντιο.
Αρκετές αγιολογικές πηγές μαρτυρούν πολλά θαύματα του Αγίου. Στο Συναξάρι αναφέρεται το θαύμα όπου ο Άγιος νίκησε ένα δράκο. Στην περιοχή της Εύροιας υπήρχε ένα χωριό ονόματι Σωρεία με μια θανατηφόρα πηγή. Όταν ο Άγιος επισκέφθηκε την πηγή, αντιμετώπισε τον δράκο που την προστάτευε. Με πίστη και θάρρος, κατάφερε να τον νικήσει και ευλόγησε την πηγή, επιτρέποντας στους πιστούς να πίνουν ασφαλείς. Ο Άγιος έφερε ανακούφιση στους κατοίκους με τα θαύματά του.
Η φήμη των θαυμάτων του τελικά έφτασε μέχρι τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο, ο οποίος τον κάλεσε στην Κωνσταντινούπολη για να θεραπεύσει την κόρη του. Ο Άγιος τον θεράπευσε και ο αυτοκράτορας του προσέφερε γη και χρήματα για την ανέγερση ενός ναού. Στην τοποθεσία αυτή σήμερα σώζονται ερείπια αρχαίου ναού, που πιθανόν να κτίσθηκε πάνω στα θεμέλια του ναού που ανεγέρθηκε από τον Άγιο. Ο Άγιος Δονάτος απεβίωσε πιθανότατα το 388 μ.Χ. και ετάφη κοντά στον ναό που είχε ανεγείρει.
Το 604 μ.Χ., ο Επίσκοπος Ευροίας Ιωάννης κατέφυγε μαζί με τον ιερό κλήρο στην Κασσιώπη Κέρκυρας λόγω βαρβαρικών επιδρομών και μετέφερε το λείψανο του Αγίου Δονάτου. Αργότερα, το 1125 μ.Χ., το λείψανο μεταφέρθηκε από τον Ενετό Δόγη Domenico Michelli στην Εκκλησία της Παναγίας και Δονάτου στο Μουράνο της Βενετίας.
Μέρος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου μεταφέρθηκε στην Παραμυθία στις 29 Σεπτεμβρίου 2000, χάρη στις ενέργειες του Μητροπολίτη Παραμυθίας κ.κ. Τίτου και του Παναγιωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, και εναποτέθηκε με κάθε τιμή στον ομώνυμο Ιερό Ναό.
Ο Άγιος Δονάτος είναι πολιούχος της Παραμυθίας και της Ιεράς Μητροπόλεως, και η μνήμη του γιορτάζεται ιδιαίτερα στη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα.
Σημείωση: Στη Λευκάδα, η μνήμη του Αγίου Δονάτου τιμάται στις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με χειρόγραφο της Αθωνικής Μονής Μεγίστης Λαύρας.
Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος, αδελφός του Ιωάννου του Θεολόγου
Ο Άγιος Ιάκωβος ήταν γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης, και πρεσβύτερος αδελφός του Ευαγγελιστή Ιωάννου. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και εργαζόταν ως ψαράς. Με τον αδελφό του και τον πατέρα τους, συνεργάζονταν και με τον Απόστολο Πέτρο. Αλλά όταν άκουσαν τον Ιησού, εγκατέλειψαν όλα και τον ακολούθησαν.
Ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης διακρίθηκαν για τον ζήλο τους ως μαθητές του Κυρίου. Ονομάστηκαν «υιοί βροντής» και υπήρξαν μάρτυρες σπουδαίων γεγονότων, όπως η Μεταμόρφωση του Κυρίου και η ανάσταση της θυγατέρας του αρχισυνάγωγου Ιάειρου. Είχαν τη μοναδική ευκαιρία να είναι κοντά στον Ιησού κατά τις ώρες της προσευχής στο Γεσθημανί.
Μετά την Πεντηκοστή, ο Απόστολος Ιάκωβος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Παλαιστίνη, ελκύοντας πολλούς στον νέο δρόμο. Όμως, το 44 μ.Χ., συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη τον Αγρίππα.