Σήμερα είναι Τετάρτη 21 Μαΐου και σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι εξής: Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κωσταντίνος, Κωνσταντίνα, Κωνσταντία, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Νάντια, Ελένη, Έλενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Ελίνα, Λένα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα, Ελενάκι, Νίτσα, Νέλη.
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι
Η γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου αναφέρεται και ως Ταρσός στην Κιλικία και Δρέπανο στη Βιθυνία. Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι γεννήθηκε στη Ναϊσό της Άνω Μοισίας, στη σημερινή Νις της Σερβίας, περί το 272-288 μ.Χ.
Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος, γνωστός και ως Χλωρός, ο οποίος ήταν συγγενής του αυτοκράτορα Κλαυδίου. Η μητέρα του, Αγία Ελένη, προερχόταν από ταπεινή οικογένεια στο Δρέπανο της Βιθυνίας.
Το 305 μ.Χ., ο Κωνσταντίνος υπηρετούσε υπό τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό στη Νικομήδεια, με τη θέση του χιλίαρχου. Ίδια χρονιά, οι Διοκλητιανός και Μαξιμιανός παραιτούνται και ο Κωνστάντιος γίνεται Αυγούστος στη Δύση. Με το θάνατο του Κωνστάντιου το 306 μ.Χ., ο στρατός ανακηρύσσει τον Κωνσταντίνο Αυγούστο, αλλά αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από τον Γαλέριο.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση, με στρατηγικά πλεονεκτήματα υπέρ του Μαξέντιου. Είχε μόνο μία επιλογή: να ζητήσει τη βοήθεια του Θεού. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Ευσέβιος, ενώ προσευχόταν, είδε στον ουρανό το τρόπαιο του Σταυρού και τη φράση «τούτῳ νίκα» (με αυτόν νιώθεις).
Με την προσκόλληση στο Χριστιανικό λάβαρο, προελαύνει προς τη Ρώμη, χωρίς να συναντήσει αντίσταση. Στη Ρώμη, φροντίζει τους Χριστιανούς και ενισχύει τις ανάγκες της Εκκλησίας της Αφρικής.
Στον γάμο του Λικινίου το 313 μ.Χ. στα Μεδιόλανα, καθιερώνεται η αρχή της ανεξιθρησκείας. Ωστόσο, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του Αρείου, που διέταξε την κατάρρευση της Εκκλησίας.
Μάταια προσπάθησε να επιλύσει το θέμα μέσω επιστολής. Έτσι, συγκαλεί την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια το 325 μ.Χ.
Στο άνοιγμα της Συνόδου, ο Κωνσταντίνος, με ταπεινότητα, παρότρυνε τους παρόντες να επικεντρώνονται στην αλήθεια της πίστης. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του, ανακοίνωσε τις αποφάσεις της Συνόδου και καταδίκασε τον Άρειο.
Ωστόσο, το 327 μ.Χ., επαναφέρει τον Άρειο από την εξορία. Οι εντάσεις εντός της Εκκλησίας εντείνονται και ο Μέγας Αθανάσιος έρχεται σε σύγκρουση μαζί του.
Στα τέλη της ζωής του, ο Μέγας Κωνσταντίνος, ενώ σοβαρά άρρωστος, κατέφυγε σε ιαματικά λουτρά. Στην Ελενόπολη, έκανε προσευχές και αποφάσισε να βαπτιστεί. Μετά τη βάπτισή του, παρέμεινε ντυμένος με το λευκό ένδυμα μέχρι τον θάνατό του το 337 μ.Χ., την ημέρα της Πεντηκοστής.
Οι στρατιώτες του θρηνούν την απώλειά του σαν να έχασαν πατέρα. Το σώμα του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ετάφη στον ναό των Αγίων Αποστόλων.
Η ιστορία τον αποκαλεί Μέγα και η Εκκλησία Ισαπόστολο.
Σημείωση: Ο Άγιος Κωνσταντίνος, σύμφωνα με άλλες πηγές, βαπτίστηκε από τον Άγιο Σιλβέστρο, Πάπα Ρώμης.
Η Αγία Ελένη, γεννημένη περί το 247 μ.Χ., έδειξε με τις πράξεις της την πίστη της, κατασκευάζοντας Εκκλησίες και αναζητώντας το Τίμιο Σταυρό στην Ιερουσαλήμ το 326 μ.Χ.
Εγκαταλείπει την τελευταία της πνοή γύρω στο 327 μ.Χ., σε ηλικία ογδόντα ετών, ενταφιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Η Σύναξή τους γιορτάζεται σε μεγάλες εκκλησίες, με τη μνήμη τους να διατηρείται μέχρι σήμερα.