Σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου 2025, σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν οι ανώνυμοι Αντίπας και Αντύπας.
Άγιος Αντίπας, Επίσκοπος Περγάμου
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Αντίπας έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (81 – 96 μ.Χ.). Υπήρξε σύγχρονος με τους Αγίους Αποστόλους, οι οποίοι τον χειροτόνησαν Επίσκοπο της Εκκλησίας Περγάμου, την εποχή που ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ήταν εξόριστος στην Πάτμο. Στην Αποκάλυψη, ο Άγιος Αντίπας αναφέρεται από τον Απόστολο Ιωάννη ως πιστός ιερέας και μάρτυρας (Αποκάλυψη Ιωάννου, β’ 13).
Ως αρχιερέας της Εκκλησίας της Περγάμου, φρόντιζε το πνευματικό του ποίμνιο με απόλυτη αφοσίωση και αρετές. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι, στιγματισμένοι από τις δυνάμεις των δαιμόνων, τους είπαν ότι δεν μπορούσαν να παραμείνουν σε εκείνη την περιοχή λόγω της παρουσίας του Αντίπα. Έτσι, οδηγήθηκε στον ηγεμόνα και υπέστη πίεση να απαρνηθεί τον Χριστό και να προσφέρει θυσία στα είδωλα. Ο ηγεμόνας κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να τον πείσει, αναφέροντας ότι οι παλαιότερες θρησκείες ήταν ανώτερες, ενώ εκείνη των Χριστιανών, λόγω της πρόσφατης εμφάνισής της, δεν είχε αξία. Ωστόσο, ο Άγιος απάντησε με την ιστορία του Κάιν, υποδεικνύοντας ότι η αδελφοκτονία του ήταν παλαιότερη και παρ’ όλα αυτά, αποτελούσε αιτία αποτροπιασμού. Η απάντηση αυτή εξόργισε τον ηγεμόνα, ο οποίος διέταξε να τον ρίξουν σε ένα φλεγόμενο χάλκινο ομοίωμα βοδιού, όπου ολοκλήρωσε τη ζωή του το 92 μ.Χ.
Το ιερό λείψανό του ενταφιάστηκε στην Εκκλησία της Περγάμου και συνεχίζει να αναβλύζει μύρο και να προσφέρει θεραπείες. Η Σύναξή του τελείται στο πάνσεπτο Αποστολείο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, κοντά στη Μεγάλη Εκκλησία.
Κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Άγιο Αντίπα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και άλλος ναός μεταξύ των χωριών Αγίου Στεφάνου και Ρηγίου (Κιουτσούκ – Τσεκμετζέ).