Εντός της εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες.
Η ανάγκη για αξιολόγηση των υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου από τους συναλλασσόμενους έχει προκύψει λόγω των διαχρονικών προβλημάτων στη δημόσια διοίκηση, όπως η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες.
Από την αρχή της δεκαετίας του 2000, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προσπάθειες συστηματικής αξιολόγησης της απόδοσης των δημόσιων υπηρεσιών μέσω ερευνών, ερωτηματολογίων και πλατφορμών υποβολής παραπόνων και προτάσεων.
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) εισήγαγαν οργανωμένο σύστημα αξιολόγησης της εξυπηρέτησης, ενώ η λειτουργία του gov.gr δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βαθμολογούν τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Η νέα πρωτοβουλία των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισάγει για πρώτη φορά έναν οργανωμένο μηχανισμό αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες.
Από την ερχόμενη Τετάρτη και για δύο εβδομάδες, 5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (η βάση που συγκεντρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των πολιτών), ηλικίας 17 ετών και άνω, θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης.
Θα κληθούν μέσω email να απαντήσουν σε 40–50 ερωτήσεις, βαθμολογώντας την εξυπηρέτηση, την ταχύτητα, την ευγένεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών από 1 έως 10, ενώ θα είναι σε θέση να κάνουν παρατηρήσεις.
Η πλατφόρμα (η ηλεκτρονική διεύθυνση θα ανακοινωθεί την Τετάρτη) θα είναι προσβάσιμη μέσω των προσωπικών κωδικών του gov.gr για να διασφαλιστεί η μοναδικότητα της ψήφου.
Ανάμεσα στις υπηρεσίες που θα αξιολογηθούν περιλαμβάνονται φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Κτηματολόγιο, καθώς και ψηφιακές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλες υπηρεσίες του gov.gr (υπεύθυνη δήλωση, kids wallet, εισιτήρια αθλητικών αγώνων κ.ά.).
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις υπηρεσίες των δήμων, όπως ο ηλεκτροφωτισμός, η ανακύκλωση, το πράσινο, οι παιδικές χαρές, οι δρόμοι, οι πεζοδρόμοι, τα δημοτικά ιατρεία, η πολεοδομία, η δημοτική συγκοινωνία και οι χώροι στάθμευσης.
Θα υπάρχουν επίσης δύο ερωτήσεις για προτάσεις και παρατηρήσεις, μία για άλλες υπηρεσίες που θα ήθελαν να ψηφιοποιηθούν και μία για ελεύθερα σχόλια προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι απαντήσεις θα ανωνυμοποιηθούν και θα συνοψίζονται, προκειμένου να επεξεργαστούν «σαν μία μεγάλη δημοσκόπηση που αφορά την καθημερινότητα», όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. Τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσα στον Μάιο.
Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές τον χρόνο, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορείς να εντοπίζουν προβλήματα και να προβαίνουν σε βελτιώσεις.
Το φθινόπωρο αναμένεται η δεύτερη φάση της αξιολόγησης, κατά την οποία οι πολίτες θα λαμβάνουν μοναδικό QR code μετά από την επίσκεψή τους σε δημόσιες υπηρεσίες, για να αξιολογήσουν τη συναλλαγή απευθείας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
«Ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης και για πρώτη φορά θα του δώσουμε τα εργαλεία να μας αξιολογεί και να μας προτείνει βελτιώσεις», είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Μάρτιο, αναγγέλλοντας τη νέα πρωτοβουλία.
Διάφορες έρευνες που διενεργούνται περιοδικά για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες ίσως προσφέρουν προοπτική για τα αποτελέσματα της ψηφιακής αξιολόγησης. Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι οι πολίτες εκφράζουν θετικές απόψεις για τις υπηρεσίες που έχουν εκσυγχρονιστεί (όπως τα ΚΕΠ και το gov.gr) και αρνητικές για τις υπηρεσίες που απαιτούν φυσική παρουσία και έντυπα έγγραφα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ