Από 1η Ιουλίου, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ ανά όχημα που δεν θα καταχωρείται. Το μέτρο ισχύει για επιχειρήσεις όπως πλυντήρια αυτοκινήτων, συνεργεία, φανοποιεία και χώρους στάθμευσης, καθώς ολοκληρώνεται η δοκιμαστική περίοδος του ψηφιακού πελατολογίου.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Το ψηφιακό πελατολόγιο υλοποιείται πιλοτικά από τις 14 Απριλίου για επιχειρήσεις του κλάδου του αυτοκινήτου.
Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται στο ψηφιακό πελατολόγιο
Οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται να τηρούν το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων περιλαμβάνουν:
- συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων
- φανοποιεία
- επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τοποθέτηση συναγερμών, ηχοσυστημάτων και άλλων συστημάτων σε οχήματα
- χώρους στάθμευσης
- πλυντήρια αυτοκινήτων
- επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (δίτροχων, τρίτροχων, τετράτροχων), μοτοποδηλάτων, και άλλα μεταφορικά μέσα.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης Ψηφιακού Πελατολογίου:
- οι επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)
- οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αυτοεξυπηρετούμενα, εφόσον οι αποδείξεις εκδίδονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας
- οι εργασίες που σχετίζονται με την κίνηση και παράδοση νέων αυτοκινήτων από συνεργεία πώλησης
- η εκμίσθωση θέσεων στάθμευσης από ιδιοκτήτες οικοπέδων, εφόσον η ενοικίαση αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν περιλαμβάνει υπηρεσίες φύλαξης
- η επισκευή ή συντήρηση μερών αυτοκινήτων που εισάγονται αυτοτελώς
- η χρήση ιδιόκτητου χώρου στάθμευσης για πελάτες
- η παροχή υπηρεσιών κινητού συνεργείου.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά, από 1η Ιουλίου, να σαρώνουν τις πινακίδες των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις τους.
Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Η πληροφορία της πινακίδας του πελάτη θα συνδέεται με τις αποδείξεις ή τα τιμολόγια που εκδίδονται, όλα συνδεόμενα με τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής MyData App ή άλλων λογισμικών. Έτσι, οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να παρακολουθούν το πλήθος των οχημάτων και των αποδείξεων σε πραγματικό χρόνο.
Στη συνέχεια, το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί το φθινόπωρο σε άλλους τομείς, όπως κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις) και τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, φυσικοθεραπευτήρια, σχολές χορού).
Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί ένα νέο εργαλείο της ΑΑΔΕ για την καταχώριση νέων πελατών, την ενημέρωση και τροποποίηση εγγράφων, και για τη σύνδεση εγγράφων με αποδείξεις, εξασφαλίζοντας διαφάνεια στις συναλλαγές των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό ουσιαστικά αντικαθιστά τα παραδοσιακά βιβλία πελατών.
Ταυτόχρονα, μέσω του Ψηφιακού Πελατολογίου θα επιτυγχάνεται η διασύνδεση των ελεύθερων επαγγελματιών με το TAXIS σε πραγματικό χρόνο, στοχεύοντας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και επιτρέποντας στις φορολογικές αρχές να διενεργούν ολοκληρωμένους ελέγχους.
Επισημαίνεται ότι το ψηφιακό πελατολόγιο λειτουργεί ως λογιστικό πρόγραμμα – εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης, με διασύνδεση στο Τaxis, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των δεδομένων.