Η Ινδία θα διακόψει την ροή νερού από τους ποταμούς που πηγάζουν από την επικράτειά της και περνούν στο Πακιστάν, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ το τέλος Απριλίου.
Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε: «Το νερό που ανήκει στην Ινδία κατευθυνόταν μέχρι τώρα προς το εξωτερικό. Από εδώ και στο εξής θα το σταματήσουμε ώστε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Ινδίας και να το χρησιμοποιούμε για τη χώρα μας».
Η Ινδία ανακοίνωσε την αναστολή συμμετοχής της σε μια συμφωνία του 1960 με το Πακιστάν για την κατανομή του νερού, μετά την επίθεση σε τουρίστες που κόστισε τη ζωή σε 26 άτομα στις 22 Απριλίου στο Παχαλγκάμ.
Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν, το οποίο αρνείται κάθε εμπλοκή.
Οι δύο χώρες βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς έντασης λόγω αυτής της επίθεσης εναντίον αμάχων. Ινδοί και Πακιστανοί στρατιώτες έχουν ανταλλάξει πυρά εδώ και μια εβδομάδα κατά μήκος των συνόρων.
Μεταβολές στη ροή των ποταμών
Το Πακιστάν έχει κατηγορήσει την Ινδία για προσπάθεια αλλαγής της κοίτης του ποταμού Σενάμπ, ενός εκ των τριών ποταμών που διέπονται από τη συμφωνία του 1960. Ο υπουργός Άρδευσης του Παντζάμπ, Καζίμ Πιρζάντα, ανέφερε: «Έχουμε παρατηρήσει μη φυσικές αλλαγές στον Σενάμπ και η ροή του ποταμού μειώνεται συνεχώς».
Μετά την απόφαση της Ινδίας να αναστείλει μονομερώς τη συμφωνία, το Πακιστάν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να διαταραχθεί η ροή των ποταμών του θα εκληφθεί ως «πράξη πολέμου».
Η επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, όπου διαμένει σχεδόν το μισό από τον πληθυσμό των 240 εκατομμυρίων, είναι συνορεύουσα με την Ινδία και θεωρείται η «καρδιά» της αγροτικής παραγωγής της χώρας.
Η Συνθήκη του Ινδού δίνει στο Νέο Δελχί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους κοινούς ποταμούς για φράγματα και καλλιέργειες, όχι όμως να εκτρέπει τη ροή ή να περιορίζει τον όγκο του νερού.
Πηγή: ΑΜΠΕ