Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι θα περιμένει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη για διαπραγματεύσεις. Η δήλωση ήρθε λίγο μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον ενθάρρυνε να αποδεχθεί άμεσα την πρόταση της Μόσχας για απευθείας συνομιλίες.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία προσβλέπει στην ενεργοποίηση πλήρους κατάπαυσης πυρός από τη Δευτέρα, γεγονός που θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για τη διπλωματία.
«Αναμένουμε μια ολοκληρωμένη και διαρκή κατάπαυση του πυρός, που θα ξεκινήσει αύριο, ώστε να εξασφαλιστεί το πλαίσιο για την διπλωματία. Δεν έχει νόημα να συνεχίζονται οι δολοφονίες. Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη, προσωπικά. Ελπίζω πως αυτή τη φορά οι Ρώσοι δεν θα αναζητήσουν δικαιολογίες», δήλωσε σε ανάρτησή του.
We await a full and lasting ceasefire, starting from tomorrow, to provide the necessary basis for diplomacy. There is no point in prolonging the killings. And I will be waiting for Putin in Türkiye on Thursday. Personally. I hope that this time the Russians will not look for…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 11, 2025
«Διοργανώστε άμεσα τη συνάντηση»
Πριν από αυτό, ο Τραμπ είχε ζητήσει από την Ουκρανία να αποδεχτεί «άμεσα» την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών με τη Ρωσία, με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου.
Στην ανάρτησή του στο Truth Social, επεσήμανε ότι «ο πρόεδρος Πούτιν δεν επιδιώκει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία, αλλά επιθυμεί να συναντηθεί την Πέμπτη στην Τουρκία για να διαπραγματευτεί έναν πιθανό τερματισμό της αιματοχυσίας. Η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό αμέσως».
«Έτσι, θα μπορέσουν να διαπιστώσουν αν μια συμφωνία είναι εφικτή ή όχι, και αν δεν είναι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ΗΠΑ θα γνωρίζουν την κατάσταση και θα μπορούν να προχωρήσουν ανάλογα», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ εξέφρασε επίσης αμφιβολίες ότι η Ουκρανία θα καταφέρει να συμφωνήσει με τον Πούτιν, ο οποίος είναι απασχολημένος με τον εορτασμό της Νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «μια νίκη που δεν θα είχε συμβεί χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Διοργανώστε τη συνάντηση τώρα», κατέληξε με κεφαλαία γράμματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Πρώτα εκεχειρία, μετά συνομιλίες» λένε οι Ευρωπαίοι στον Πούτιν
Νωρίτερα, μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών.
Σε ανάρτησή του στο Χ ανέφερε: «Χθες στο Κίεβο, εμείς και οι εταίροι μας ζητήσαμε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός για την εξασφάλιση χώρου για διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία συμφώνησε χωρίς προϋποθέσεις. Η ρωσική πλευρά τώρα δείχνει ότι είναι έτοιμη να συνομιλήσει – αυτό είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Περιμένουμε από τη Μόσχα να συμφωνήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι απαραίτητο πριν από τη διαπραγμάτευση ενός γνήσιου διαλόγου. Οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν σιγήσουν τα όπλα».
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, με ανάρτησή του στο Χ, επανέλαβε την έκκληση προς τη Ρωσία να συμφωνήσει σε 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. «Από την πλευρά μας, οι Ρώσοι πρότειναν ειρηνευτικές συνομιλίες για τις 15 Μαΐου. Ο κόσμος, όμως, περιμένει μια ομόφωνη απόφαση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Η Ουκρανία είναι έτοιμη. Ας σταματήσει η αιματοχυσία!» σημείωσε.
Ζελένσκι: Θετική η σκέψη της Μόσχας για τερματισμό του πολέμου
Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε θετική την πρόταση του Πούτιν για απευθείας διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η Ρωσία «άρχισε να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η έναρξη εκεχειρίας στις 12 Μαΐου.
Η πρώτη αντίδραση του Ζελένσκι ήρθε ως απάντηση στο τηλεοπτικό μήνυμα του Πούτιν, ο οποίος πρότεινε να διεξαχθούν συνομιλίες στις 15 Μαΐου με σκοπό τη διαρκή ειρήνη.
Παρόλο που ο Πούτιν παρέκαμψε την αίτηση των Ευρωπαίων ηγετών για 30ήμερη εκεχειρία αμέσως, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα αποβλέπουν στην εξάλειψη των αιτίων του πολέμου και σε μια μόνιμη ειρηνική λύση, όχι απλώς σε μια παύση για επανεξοπλισμό.
Ενθουσιασμένος ο Τραμπ, επιφυλακτικός ο Μακρόν
Ο Τραμπ χαιρέτισε την δημόσια πρόταση του Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς την ως θετική για τον τερματισμό του πολέμου.
«Μια ενδεχόμενα σπουδαία μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», δήλωσε. «Φανταστείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που μπορούν να σωθούν αν αυτό το ατελείωτο «λουτρό αίματος» οδηγηθεί σε τέλος».
Αντίθετα, ο Μακρόν φάνηκε πιο επιφυλακτικός. Οι «άμεσες» διαπραγματεύσεις που προτείνει ο Πούτιν είναι «μια αρχική κίνηση, αλλά δεν είναι αρκετή», δήλωσε. «Οι άνευ όρων εκεχειρίες απαιτούν διαπραγματεύσεις, εξ ορισμού», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Μακρόν πιστεύει ότι η πρόταση του Πούτιν φανερώνει την αναζήτησή του για μια διέξοδο, αλλά ότι επιθυμεί κυρίως να κερδίσει χρόνο.
«Το προτεινόμενο σχέδιο είναι ένας τρόπος να μην και δεν θέλει να απαντήσει στην αίτηση για εκεχειρία, γι’ αυτό και θεωρώ ότι πρέπει να επιμείνουμε με τους Αμερικανούς και να απαιτήσουμε μια άνευ όρων εκεχειρία πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση», τόνισε.
Επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Ο Τούρκος πρόεδρος «υποστηρίζει πλήρως» τη ρωσική πρόταση, σύμφωνα με το Κρεμλίνο
Ανάμεσα στις εξελίξεις, οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κεντρικό θέμα της συνομιλίας ήταν η ρωσική πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, στις 15 Μαΐου.
Ο Ερντογάν δήλωσε στον Πούτιν ότι «υποστηρίζει πλήρως» την πρόταση του και είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.