Ένας θησαυρός αξίας χιλιάδων ευρώ, με βάρος επτά κιλών – εκ των οποίων τα 4 είναι σε νομίσματα – ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα δάσος. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι άνθρωποι που τον έκρυψαν τον τοποθέτησαν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο να τον βρουν ξανά.
Η ανακάλυψη έλαβε χώρα στην ανατολική Βοημία, κοντά στην πόλη Trutnov. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πιθανόν έχουν ανακαλύψει έναν σπάνιο θησαυρό.
Η συλλογή, βάρους επτά κιλών, περιλαμβάνει σχεδόν τέσσερα κιλά χρυσών νομισμάτων, αξίας άνω των 7,5 εκατομμυρίων τσεχικών κορώνων, ποσό που υπερβαίνει τα 300 χιλιάδες ευρώ.

Η ανακάλυψη έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου από δύο πεζοπόρους στις νότιες πλαγιές του λόφου Zvičina, στους πρόποδες των βουνών Krkonoše. Στις παρυφές ενός χωραφιού, όπου έχουν φυτρώσει πολλά δέντρα, οι πεζοπόροι εντόπισαν ένα αλουμινένιο δοχείο που περιείχε περίπου 600 νομίσματα, οργανωμένα σε 11 μασούρια, το καθένα τυλιγμένο με μαύρο ύφασμα.
Κατά μήκος, βρήκαν επίσης ένα σιδερένιο κουτί με δεκαέξι ταμπακέρες, δέκα βραχιόλια, ένα πορτοφόλι από σύρμα, μια χτένα, μια αλυσίδα και ένα κουτί για πούδρα, όλα κατασκευασμένα από χρυσό.
Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καμία ιδέα σχετικά με το γιατί αυτή η συλλογή θαμμένη, ούτε ποιος μπορεί να την έθαψε. Είναι πιθανό να κρύφτηκε μετά το 1921, που είναι η πιο πρόσφατη ημερομηνία που έχει βρεθεί στα νομίσματα.

“Ο θησαυρός είναι θησαυρός που προορίζεται να ξαναβρεθεί”
Ο Miroslav Novák, πρόεδρος του αρχαιολογικού τμήματος του μουσείου της ανατολικής Βοημίας, εξηγεί: “Η λίστα των πιθανών λόγων για τους οποίους θάφτηκε είναι αρκετά σαφής. Ήταν η αρχή του πολέμου, με την εκδίωξη του τσέχικου και εβραϊκού πληθυσμού. Μετά τον πόλεμο ήρθε η απέλαση των Γερμανών, οπότε οι λόγοι ήταν αρκετοί. Έχει γίνει και νομισματική μεταρρύθμιση, που ίσως να είναι και ένας ακόμη λόγος.”
Σύμφωνα με τον κ. Novák, ο κάτοχος του θησαυρού τον έθαψε σε σημείο όπου θα μπορούσε να τον ξαναβρεί. Ωστόσο, η ταυτότητα αυτού που έθαψε τον θησαυρό και οι λόγοι παραμένουν μυστήριο.
Είναι σαφές ότι το κίνητρο για το κρύψιμο του θησαυρού ήταν το πολύτιμο μέταλλο, ιδίως ο χρυσός. Ο νομισματολόγος του μουσείου, Vojtěch Brádle, αναφέρει ότι το καθαρό βάρος των νομισμάτων είναι 3,75 κιλά: “Δεν έχει σημασία η ονομαστική αξία των νομισμάτων. Κρύφτηκαν σκόπιμα για το γεγονός ότι είναι φτιαγμένα από πολύτιμο μέταλλο.”

“Προορίζονταν για την πρώην Γιουγκοσλαβία”
Νομισματολόγοι έχουν ήδη αρχίσει την ανάλυση του ευρήματος και ανακάλυψαν ότι τα νομίσματα προέρχονται από Γαλλία, Τουρκία, Βέλγιο και Αυστρο-Ουγγαρία, ενώ κάποια είναι από τη Ρουμανία, την Ιταλία και τη Ρωσία.
Μελετώντας τις λεπτομέρειες των νομισμάτων, αποκάλυψαν πως τα αυστριακά νομίσματα δεν προορίζονταν για τη Βοημία, αλλά μάλλον για περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως η Σερβία ή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
“Μετά το 1921, πιθανόν άρχισαν να κόβονται νομίσματα στα νομισματοκοπεία της περιοχής και μόνο αργότερα, υπό άγνωστες συνθήκες, άρχισαν να περνούν από την πρώην Γιουγκοσλαβία στη χώρα μας. Σίγουρα, το 1921, τουλάχιστον ένα τμήμα απ’ αυτά τα νομίσματα δεν θα μπορούσε να βρεθεί στην δική μας επικράτεια. Ήταν όμως ακόμα στα Βαλκάνια,” εξηγεί ο κ. Brádle.

Τα υπόλοιπα αντικείμενα της συλλογής δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι, με τη βοήθεια αρχείων, θα μπορέσουν να αποκαλύψουν την ιστορία πίσω από τον θησαυρό, κάτω από τον λόφο Zvičina.
