Στις εκδηλώσεις για την 199η επέτειο της εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι συμμετείχαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, κομμάτων, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, και διπλωματικών αντιπροσωπειών.
Κ. Τασούλας: «Θα προστατεύσουμε ανυποχώρητα τον οίκο μας και την τιμή μας»
«Το Μεσολόγγι αποτέλεσε μια πηγή έμπνευσης για την επανάσταση και ευαισθητοποίησε όλους μας. Όπως σημειώνει ο Παλαμάς, το Μεσολόγγι είναι η χαρά της ιστορίας και μια άχρονη θύμηση. Μπαίνοντας στο πάρκο των Ηρώων, συνειδητοποιείς την έννοια της άχρονης μνημονίας. Τα γεγονότα που συνέβησαν 199 χρόνια πριν φαίνονται σαν να συνέβησαν χθες. Αυτή η άχρονη μνήμη και η δικαίωση της ιστορίας μας εμπνέουν, καθώς γνωρίζουμε το σημείο εκκίνησής μας και τι οφείλουμε στους Ελεύθερους Πολιορκημένους: την ελευθερία, την πρόοδό μας και τις φιλοδοξίες μας. Οφείλουμε περισσότερα. Όπως εκείνοι, αν διακυβευτούν ο οίκος μας και η τιμή μας, θα τα προστατεύσουμε ανυποχώρητα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε δηλώσεις του στο Μεσολόγγι.
Ο Πρόεδρος προσέθεσε, «η απόφασή μας να υπερασπιστούμε την τιμή και τον οίκο μας κατοχυρώθηκε από την παρουσία εδώ όχι μόνο του λαού του Μεσολογγίου, αλλά και του αγωνιζόμενου λαού από όλη την Ελλάδα. Η τιμή προς τη μνήμη τους συμβολίζεται με το στεφάνι που είχα την τιμή να καταθέσω εκ μέρους του ελληνικού λαού στη μνήμη των Ελεύθερων Πολιορκημένων».
Ο Κ. Τασούλας επεσήμανε επίσης: «Σήμερα, στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου, ο λαός και οι αρχές, με σεβασμό και αποφασιστικότητα, τιμήσαμε την αυτοθυσία και την ανιδιοτελή προσφορά ενός λαού που με τη συμπεριφορά του κατά τη νύχτα της Κυριακής των Βαΐων το 1826, εξέφρασε το «ελευθερία ή θάνατος», επιλέγοντας την ελευθερία μέσα από το θάνατο. Αυτή η κατάσταση πριν από την έξοδο από τις τρεις πύλες δεν οδήγησε τους Ελεύθερους Πολιορκημένους στη νίκη, αλλά στη δόξα, αναπτερώνοντας την επανάσταση που από το 1824 είχε αρχίσει να πληγώνεται από εμφύλιες συγκρούσεις. Η ηρωική τους θυσία αναζωογόνησε τον φιλελληνισμό στην Ευρώπη και προκάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να αναγνωρίσουν την ελληνική επανάσταση, βλέποντας την ωμότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά ενός χριστιανικού λαού».
«Το πρωτόκολλο της Πετρούπολης το 1826 και το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1827, καθώς και η ναυμαχία του Ναυαρίνου, που κατέστρεψε τον οθωμανικό στόλο, επηρεάστηκαν από τη δόξα και τη θυσία του Μεσολογγίου. Στη συνέχεια, ο Καποδίστριας κατέκτησε τη Στερεά Ελλάδα, οι καταστάσεις άλλαξαν και το 1830 η Ελλάδα αναγνωρίστηκε διεθνώς με τα πρώτα σύνορα τις εκβολές του Σπερχειού, του Αλιάκμονα και του Αχελώου, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως εφαλτήριο για τη μελλοντική μας πρόοδο», ανέφερε ο κ. Τασούλας.
Ν. Δένδιας: «Οι νέοι να συνδεθούν με το ελληνικό και χριστιανικό τους παρελθόν»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κάλεσε τους νέους να «ανακαλύψουν τις ρίζες τους, να συνδεθούν με το ελληνικό και το χριστιανικό παρελθόν τους, να το αγαπήσουν και να το διατηρήσουν με πάθος, αναγνωρίζοντας το σημαντικό παράδειγμα που οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι προσέφεραν», κατά την ομιλία του μετά το τρισάγιο στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι απέδειξαν ότι η πατρίδα επιβιώνει μόνο μέσα από ανιδιοτελείς προσφορές αίματος, καθώς η θυσία τους οδήγησε στην επέμβαση στο Ναυαρίνο που σώσε την Επανάσταση».
Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια:
«Αποτελεί μεγάλη τιμή να παρίσταμαι, όχι μόνο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και ως απλός Έλληνας πολίτης, στην Ιερή Πόλη του Μεσολόγγι για την 199η Επέτειο της Έξοδου.
Ο Διονύσιος Σολομός, με τη λογοτεχνική του ευφυΐα, αποκάλεσε τους Υπερασπιστές του Μεσολογγίου ‘Ελεύθερους Πολιορκημένους’. Με αυτή την ορολογία, διαβίβασαν στην εθνική μνήμη και αλήθεια. Η αλήθεια, δηλαδή η άρνηση της λήθης, σημαίνει τη διατήρηση της μνήμης στο παρόν και στο μέλλον.
Η Έξοδος του Μεσολογγίου δεν θεωρείται απλά ένα ιστορικό γεγονός. Δεν αναφέρεται μόνο ως το γεγονός που ενίσχυσε τον Φιλελληνισμό, τον οποίο δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, καθώς οι Φιλέλληνες πολέμησαν εδώ.
Ωστόσο, το γεγονός έχει τεράστια σημασία, καθώς αποτυπώνει την πίστη στην ελευθερία του ανθρώπου. Η ξερή και λιτή απάντηση των φυλακισμένων στην αγγλική διαμεσολάβηση για παράδοση, φανερώνει αξιοπρέπεια: ‘Διοικούμεθα και θα πολεμούμε και θα πεθαίνουμε’.
Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι απέδωσαν βιώσιμες θυσίες, ως αντίτιμο για την είσοδό τους στην αθανασία της ελληνικής μνήμης.
Με διαφορετική πορεία ζωής, την ίδια επιλογή εξέφρασε ο Λόρδος Βύρων, με την θυσία του στο Μεσολόγγι. Ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές και κύριος εκφραστής του Ρομαντισμού.
‘Η γη του έντιμου θανάτου είναι εδώ’, αναφέρει στο ποίημά του, προφητικά, λίγους μήνες πριν το θάνατό του. Πεθαίνοντας στο Μεσολόγγι, ο Βύρων άφησε την ψυχή του να αναδυθεί στον τόπο αυτό, όπως σημειώνει ο Σολωμός.
Απευθύνομαι στους νέους Έλληνες. Η φωνή και η γνώση τους έχουν σημασία για την μελλοντική πορεία της χώρας. Κατανοώ την κούραση που προκαλούν οι λόγοι των παλαιότερων γενεών και καλώ τους νέους να δουν πέρα από την αμφισβήτηση του παρελθόντος. Να αντικρίσουν με την ψυχή τους αυτό που ο Ελύτης ονόμασε ‘Μακρινή Πατρίδα’.
Πρέπει να ανακαλύψουν τις ρίζες τους, να συνομιλήσουν με το ελληνικό και χριστιανικό τους παρελθόν, να το αγαπήσουν και να το διατηρήσουν με πάθος, αντλώντας παράδειγμα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους.
Οι διαχρονικοί ήρωες μιλούν και όποιος θελήσει μπορεί να τους ακούσει, όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος στο νησί μου την Κέρκυρα, αναφερόμενος σε άλλον Άγιο του Ελληνισμού, τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Οι μαχητές του Μεσολογγίου δεν υπήρξαν ποτέ αποδέκτες κρατικής υποστήριξης και αναγνωρίστηκαν ως πολίτες της Ελλάδας πριν την ύπαρξη της Πολιτείας. Αν και οι περισσότεροι ήταν αμόρφωτοι, ασθενείς και πεινασμένοι, βρέθηκαν μπροστά σε μια κομβική επιλογή.
Και με θάρρος και ελευθερία αποφάσισαν να δώσουν τη ζωή τους, όχι μόνο για την Επανάσταση, αλλά και για μια εν δυνάμει Πατρίδα, χωρίς να περιμένουν ανταμοιβή.
Έτσι, οι αμόρφωτοι και λιμοκτονούντες έγιναν ‘Άνθρωποι’ και ‘Έλληνες’ πριν καν η νέα Ελλάδα υπάρξει.
Επιβεβαίωσαν ότι η πατρίδα δομείται και επιβιώνει μόνο μέσα από θυσίες. Οι θυσίες τους οδήγησαν στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, που έσωσε την Επανάσταση.
Η Επανάσταση του ’21 περιλαμβάνει ιστορίες ηρωισμού αλλά και ντροπής. Η Ιστορία της Ελλάδας έχει παγκόσμιες αντιφάσεις, που αναδεικνύουν την μνήμη των Ελεύθερων Πολιορκημένων, επισημαίνοντας την αξία για το μέλλον των Ελλήνων.
Προτού περάσουν τα χρόνια, όσοι εκπροσωπούν την Ελλάδα θα επιστρέφουν εδώ με δάφνες, τιμώντας τη μνήμη εκείνων που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ