Στην οδό Αιόλου 39, όπου βρίσκονται τα νέα γραφεία και το βιβλιοπωλείο της ΚΑΚΤΟΣ, συγκεντρώθηκαν λάτρεις της ποίησης για μια βραδιά γεμάτη μαγεία με την ποιήτρια Αλκμήνη Ψιλοπούλου. Η Αλκμήνη είναι επίσης δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Η συλλογή της «Ιδιαίτερη πατρίδα» είναι η δεύτερη ποιητική της δουλειά, μετά την «Τριγωνομετρία της θάλασσας». Κατά την παρουσίαση, σημείωσε ότι η έκδοση αυτών των ποιημάτων ήταν όνειρο ζωής που επιτέλους πραγματοποιήθηκε.
«Ο αναγνώστης που θα ανοίξει την «Ιδιαίτερη Πατρίδα» θα δει ότι περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές συλλογές, οι οποίες αντανακλούν τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής μου» εξήγησε.
«Η πρώτη ενότητα, «Η επιστροφή», αναφέρεται στην επιστροφή μου στην Αθήνα. Τα ποιήματα γράφτηκαν από το 2022 μέχρι το 2024 και εκφράζουν την ωριμότητά μου στην ποίηση, καθώς επίσης τη νοσταλγία μου για τα Εξάρχεια, όπου πέρασα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια.
Η δεύτερη, «Ταξίδια στην άσφαλτο», καλύπτει την περίοδο 1972-1980 και αναφέρεται στα γεγονότα της Χούντας και τα αρχικά χρόνια της μεταπολίτευσης, μια εποχή που επηρέασε βαθιά τη νιότη μας. Αυτές οι εμπειρίες, γεμάτες πάθος, προηγούνται της σημερινής πραγματικότητας. Είναι καταστάσεις γραμμένες με την καρδιά της εφηβικής μας ηλικίας.
Η φοιτητική εξέγερση 1972-1974 δεν ήταν απλώς αγώνας, αλλά ένας πολιτισμός που τόνισε την ελεύθερη έκφραση και τις αξίες της αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης. Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν γεμάτα εκδόσεις προοδευτικών βιβλίων και στιγμές με φίλους σε μπουάτ και ταβέρνες.
Η τρίτη ενότητα, «Οι έφηβοι των Αθηνών», περιλαμβάνει ποιήματα από την περίοδο μετά το 1980, όπου η απογοήτευση πολλών από εμάς για την εκμετάλλευση των αγώνων μας γίνεται εμφανής. Εμείς, νεανικοί και ρομαντικοί, ένιωθα κάποτε ότι ανήκαμε σε μια «ηττημένη γενιά».
Ωστόσο, νιώθω τυχερή που βίωσα όλο αυτό το θαύμα και που το έχω μετατρέψει σε ποίηση.
Η έκδοση αυτού του βιβλίου σηματοδοτεί έναν σημαντικό σταθμό στη ζωή μου, καθώς αποτελεί την έκφραση της ψυχής μου. Ευχαριστώ τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ γι’ αυτό που θεωρώ δώρο ζωής.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι Πέτρος Κασιμάτης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής, Νίκος Μεγγρέλης, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, και Ελένη Σπανοπούλου, δημοσιογράφος, οι οποίοι διάβασαν επιλεγμένα ποιήματα από τις τρεις ενότητες, εκφράζοντας το συναισθηματικό αποτύπωμα που τους άφησε το κάθε ποίημα. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Η Αλκμήνη Ψιλοπούλου, ερωτηθείσα για την έννοια της ποίησης, διάβασε το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Το τσίμπημα στις ίνες των νεύρων στις 4 το πρωί, όταν η ύλη μετά την καθημερινή κούραση προκαλεί περίεργους θορύβους μέσα στη σιωπή. Παρόλο που καταλαβαίνεις ότι είναι ο αέρας. Παρόλο που ξέρεις ότι θα κοιμηθείς και δεν θα ακούς το τρίξιμο του παραθύρου.
Να μιλήσεις για τον ήχο που ζωντανεύει, που σε απειλεί, που δεν τον ξέρεις. Να μιλήσεις για τον άγνωστο φόβο. Για ό,τι σε οδηγεί να σπάσεις. Για να ξαναβρείς τις αισθήσεις σου μέσα στην ποίηση.
Για να ανακαλύψεις ξανά και να αγαπήσεις αυτές τις αισθήσεις, καθώς δεν έχεις άλλο δρόμο.»
Η «Ιδιαίτερη πατρίδα» στη Σύρο
Στις 7/5/2025, η «Ιδιαίτερη πατρίδα» ταξίδεψε στη Σύρο, τη δεύτερη πατρίδα της ποιήτριας. Όπως επισήμανε στην παρουσίαση του βιβλίου της στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, ένα παλιό αρχοντικό, στη Σύρο έζησε δέκα δημιουργικά χρόνια γεμάτα πολιτισμό και ομορφιά. «Γι’ αυτό ήθελα να επιστρέψω και να δω αυτό το υπέροχο νησί και τους αγαπημένους κατοίκους του.»
Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Γιάννης Ρουσσουνέλος, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Ο Λόγος των Κυκλάδων», η Ειρήνη Δράκου, συνταξιούχος καθηγήτρια και πρώην δημοτική σύμβουλος, και ο Παναγιώτης Λίτσας, εκπαιδευτικός και συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των επιλεγμένων ποιημάτων, έγινε διάdialogue μεταξύ των παρουσιαστών και της ποιήτριας για την έννοια της ποίησης, ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.