Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Εύας Νικολαΐδου με τίτλο ΦΥΛΑΚΕΣ – ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ.
Η παρουσίαση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025, στις 19:00, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:
- Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ
- Θέμης Μπερεδήμας, πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου) και μέλος της Επιτροπής Ισότητας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Η συζήτηση για το βιβλίο θα περιλάβει:
- Η Αλέκα Κορωναίου, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην κοσμήτορας, καθώς και η συγγραφέας του βιβλίου.
Η εκδήλωση θα συντονιστεί από την Ναταλί Χατζηαντωνίου, δημοσιογράφο και αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού τομέα της Εφημερίδας των Συντακτών.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Μαριάνθη Σοντάκη.
Μύριες ανθρώπινες υπάρξεις κλεισμένες σε κελιά. Ψυχικές καταστάσεις περίπλοκες και αδιέξοδες. Ανεξιχνίαστες υποθέσεις που παραμένουν για χρόνια. Ένα βλέμμα στο χθες και το σήμερα των γυναικείων φυλακών μέσω ερευνών στη Γαλλία, τη Δανία και την Ελλάδα.
Μάνες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους πίσω από τα κάγκελα. Ένας ασφυκτικός κόσμος. Οι φυλακισμένες απευθύνονται με ματωμένες εκμυστηρεύσεις, περιμένοντας και ελπίζοντας… σε ένα θαύμα.
Πώς ζουν μέσα στις φυλακές; Ποιες είναι οι συνθήκες; Ποια είναι τα παράπονά τους; Πώς είναι η καθημερινότητά τους; Μια κοινωνία που τις στιγματίζει, ακόμα και αν έχουν φυλακιστεί αδίκως.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Η Εύα Νικολαΐδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο College of Journalism στο Λονδίνο, καθώς και κοινωνιολογία στο Mary Ward Center (Tutorial University). Παρακολούθησε το τμήμα Πολιτισμού στη Σορβόνη και έκανε πρακτική στην εφημερίδα Le Monde. Το 1985, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, ολοκλήρωσε το Τμήμα Τηλεόρασης στο Centre Formation du Journalisme.
Επιπλέον, σπούδασε ρωσικά και παρακολούθησε μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροάτρια.
Η καριέρα της άρχισε από το γυναικείο περιοδικό Πάνθεον και συνεχίστηκε σε περιοδικά όπως ο Ταχυδρόμος, Ένα, Γυναίκα, Bazaar, καθώς και στις εφημερίδες Κυριακάτικο Βήμα, Έθνος και Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, μεταξύ άλλων.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας της, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με διεθνείς προσωπικότητες όπως οι Ίντιρα Γκάντι, Έντουαρντ Κένεντι, Γιασέρ Αραφάτ και Σιμόν Βέιλ.
Στην ΕΡΤ εργάστηκε για περίπου 35 χρόνια, με 20 από αυτά να είναι αρχισυντάκτρια της πολιτιστικής εκπομπής «9+1 Μούσες», η οποία προέβαλε τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας μας.
Αφού ολοκλήρωσε 40 χρόνια δραστηριότητας, συνταξιοδοτήθηκε από την ΕΡΤ, είναι δε βραβευμένη το 2019 από το Ίδρυμα Μπότση.
Έχει δημοσιεύσει τα εξής βιβλία:
• Οι γυναίκες θα νικήσουν, Εκδόσεις Γλάρος, 1985
• Στο άβατο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Εκδόσεις Αλκυών, 2006
• Μια ευλαβική ανάμνηση: Η Μαργαρίτα Γιουρσενάρ εξομολογείται στην Εύα Νικολαΐδου, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2008
• Έλλη Αλεξίου – Ένας αιώνας ζωής, επανέκδοση, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 2019
• Οι γυναίκες μιλούν, 2018
• Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η ανθρώπινη πλευρά του, Εκδόσεις Σιδέρη, 2019
• Μελίνα Μερκούρη: Άγνωστα αποτυπώματά της, Εκδόσεις Σιδέρη, 2020
• Η σοφή χελώνα και η ανυπόμονη ελαφίνα (παραμύθι), Εκδόσεις Μίλητος, 2021
• Βλέμματα: Ιδίοις όμμασι (ποιητική συλλογή), Εκδόσεις Μίλητος, 2021
• Στα σπίτια της αμαρτίας, Εκδόσεις Κάκτος, 2022
• Ο Διονύσης Σιμόπουλος – Όπως τον θυμούνται οι φίλοι του, Εκδόσεις Κάκτος, 2023
• Εις μνήμην. Νίκος Καραντηνός, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 2023